Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over aantal miljonairs in Nederland

Datum nieuwsfeit: 19-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: Antwoorden op kamervragen van Harrewijn en VendrikPersberichtnr.

99/114

Den Haag

19 mei 1999

ANTWOORDEN VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN EN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID OP VRAGEN VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL HARREWIJN EN VENDRIK OVER HET GROEIEND AANTAL MILJONAIRS IN NEDERLAND

VRAGEN:


1.

Bent u op de hoogte van het feit dat het aantal miljonairs sterk is toegenomen en momenteel ongeveer 200 000 bedraagt?1


2.

Welk percentage van deze 200 000 miljonairs valt bij de loon- en inkomstenbelasting in het 60% tarief?


3.

Kunt u de onderverdeling geven van het aantal miljonairs in het aantal vrouwen en mannen en tevens de onderverdeling in het aantal allochtonen en autochtonen?


4.

Wat is uw oordeel over deze cijfers?

ANTWOORDEN:


1.

Uit de desbetreffende CBS-gegevens blijkt dat er in 1997 in Nederland 158.000 huishoudens zijn waarbij het (gezamenlijk) vermogen meer dan een miljoen gulden bedraagt. Naar schatting van het CBS zal dit aantal huishoudens in 1999 bijna 200.000 zijn.


2.

Bij 37% van de desbetreffende huishoudens uit 1997 viel de meestverdienende partner in dat jaar in het 60%-tarief. (1)
3. en 4.

Een volledige onderverdeling van het aantal miljonairs in mannen en vrouwen kan niet gegeven worden. Zoals aangegeven onder 1. zijn de CBS-gegevens gebaseerd op vermogens van huishoudens. Bij 74% van de huishoudens is sprake van een huwelijk of samenwonen, waardoor het niet mogelijk is het vermogen toe te wijzen aan één van de partners. Daarnaast is bij 10% van de miljonairs er sprake van een alleenstaande man en bij 16% sprake van een alleenstaande vrouw.

Een onderverdeling van de miljonairs in allochtonen en autochtonen is niet voorhanden. De relatie tussen de vermogenspositie en de etniciteit van huishoudens wordt niet door het CBS of de Belastingdienst geregistreerd.

De afgelopen jaren is het gemiddeld vermogen per huishouden gestegen. Volgens het CBS kwam deze stijging vooral door een toename van de woningprijzen en van het effectenbezit. Hierdoor is ook het aantal miljonairs gestegen.

(1) Bron : CBS Vermogensstatistiek

Woordvoerder: Mr. H.J. Lutke Schipholt

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie