Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraak Minister van Aartsen over Kosovo bij Twee Vandaag

Datum nieuwsfeit: 19-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Uitspraken Minister van Aartsen

Datum: 19 mei 1999

Nummer : 060/99

Minister van Aartsen over Kosovo/ Twee Vandaag (7-05-99)

THIJS VAN DEN BRINK:

Het Westen en Rusland zijn het dus gisteren eens geworden over een aantal gezamenlijke principes. Of dat de vrede echt dichterbij heeft gebracht dat hangt vooral van meneer Milosevic af. En die lijkt nog niet echt mee te willen. Hij duldt geen NAVO militairen op zijn grondgebied heeft hij laten weten. En hij vindt ook dat een eventuele vredesmacht alleen maar afweergeschut bij zich mag dragen. NAVO secretaris generaal Solana heeft vandaag gezegd dat het akkoord van gisteren desnoods met geweld moet worden afgedwongen. Meneer van Aartsen welkom. Bent u dat met Solana eens?

VAN AARTSEN:

Ik heb die afspraak van Solana nog niet gezien. Ik heb het uiteraard wel gelezen in één van de avondbladen die met dit bericht kwam. Ik weet dus niet wat Solana hier precies mee bedoelt, maar ik zou mij kunnen voorstellen dat hij met name doelt op een mogelijke resolutie van de Veiligheidsraad, die straks, dat wil zeggen in de loop van de komende anderhalve week kan worden aangenomen. Die resolutie zal waarschijnlijk staan in het teken van hoofdstuk 7. En dat betekent dus dat zo'n resolutie uiteindelijk ook met geweld kan worden afgedwongen. Dat zou het kunnen zijn.

THIJS VAN DEN BRINK:

En hoe gaat dat dan? Dan gaan we alsnog daar naar binnen?

VAN AARTSEN:

Daar zou ik op dit moment liever niet over willen speculeren, want zover zijn we nog niet. Het is mijn interpretatie van wat Solana gezegd zou kunnen hebben. Maar ik vind het ook altijd prettig om dan ook gewoon te weten wat Solana echt vindt. Maar wat nu nodig is, om na de doorbraak die gisteren is bereikt, die resolutie in de Veiligheidsraad er door te krijgen. Dat wil zeggen er moet eerst een tekst zijn, en dan moet hij in de Veiligheidsraad worden aanvaard en zo ver zijn we nog niet.

THIJS VAN DEN BRINK:

U bent tot nu toe altijd heel stellig tegen grondtroepen geweest. U heeft ook in de kamer gezegd, dat moeten we niet doen, want dan krijgen we grote problemen met Rusland. Is die situatie sindsdien een beetje veranderd omdat Rusland meer aan onze kant is komen te staan?

VAN AARTSEN:

Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Russische Federatienu met de andere landen, en in ieder geval met de NAVO landen, met de landen van de Europese Unie, met de secretaris generaal van de Verenigde Naties zegt, "we moeten nu eigenlijk doen wat we allemaal al vinden". Die troepen moeten er uit, Milosevic moet zich gewoon gedragen, hij moet ophouden met die afschuwelijke dingen die hij daar aan het doen is.

THIJS VAN DEN BRINK:

Maar is uw angst dat Rusland boos wordt als wij grondtroepen sturen kleiner geworden sinds gisteren?

VAN AARTSEN:

Alles is erop gericht om uiteindelijk een troepenmacht daar te krijgen die een akkoord verzekerd en die ook kan verzekeren dat de vluchtelingen terug kunnen naar Kosovo en die ook voor die vluchtelingen een gewoon aantal dingen kan gaan doen, zoals huizen bouwen. Daar zal je genie troepen voor nodig hebben.

THIJS VAN DEN BRINK:

Mijn vraag is of de angst voor Rusland minder groot is geworden?

VAN AARTSEN:

Ik vind het heel belangrijk dat de Russen nu, zoals we dat allemaal zeggen, aan boord zijn, dat is het Joegoslavië jargon dat we nu hanteren, dat is een doorbraak. Het betekent dat Milosevic nu verder geïsoleerd is, dat de hoop die hij kon hebben, dat wellicht de Russen hem nog op de een of andere manier zouden kunnen helpen, eind weg is. En dat is een heel goed signaal.

THIJS VAN DEN BRINK:

Dus komt een grondoorlog dichterbij?

VAN AARTSEN:

Neen, dat zeg ik niet. Ik hoop dat we in de Veiligheidsraad kunnen gaan werken aan een goede resolutie, een goede resolutie die ook onder hoofdstuk 7, dus ook met geweld kan worden afgedwongen. Daarna zouden we de hoop mogen koesteren dat president Milosevic inziet dat het einde nu echt nabij is.

THIJS VAN DEN BRINK:

De minister van Defensie in Rusland, meneer Ivanov die heeft vandaag nog weer gezegd: 'Wat is het toch nou toch jammer dat de NAVO niet een pauze in zijn bombardement heeft ingelast na het akkoord van gisteren, dat zou zo veel meer gesprek mogelijk maken'. En meneer Fischer, de minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland heeft dat ook gezegd. Er wordt verdeeld daarover gedacht. Hoe denkt de Nederlandse regering over een bombardementenpauze?

VAN AARTSEN:

Ik denk dat er in NAVO verband eigenlijk iedereen daar hetzelfde over denkt. Want tijdens de Top in Washington die we twee weken geleden hebben gehad, hebben alle NAVO lidstaten aluitgesproken dat een opschorting van de bombardementen een mogelijkheid is. Maar dat kan pas, wanneer we kunnen verifiëren in Kosovo wat er daarna gebeurt.

THIJS VAN DEN BRINK:

Wij kunnen niet de eerste stap zetten en kijken op dat gebied?

VAN AARTSEN:

Neen, ik denk dat het heel belangrijk is dat we niet naïef zijn in onze onderhandelingen met president Milosevic. En ik weet ook zeker dat mijn collega Fischer daar exact zo over denkt, namelijk dat je alleen maar met een pauze zou kunnen werken op het moment dat je ook zeker weet dat je een pauze ook zou kunnen controleren en dat je kunt zien wat er op de grond gebeurt. Als wij nu zouden stoppen dan geven we Milosevic alleen maar de kans om te blijven doen wat hij toch al doet. En zelfs makkelijker dan het op het moment voor hem is, want die militaire operatie heeft wel degelijk ook gevolgen in Kosovo zelf.

THIJS VAN DEN BRINK:

Is het kabinet unaniem in het niet willen van een bombardementenpauze?

VAN AARTSEN:

Het Nederlandse kabinet heeft de verklaringen van Washington waarin we dat zeggen dat een opschorting van de bombardementen mogelijk is, onderschreven. Maar nogmaals we willen op dat moment ook werkelijk kunnen verifiëren wat er vervolgens op de grond gebeurt.

THIJS VAN DEN BRINK:

Ik vraag dat ook een beetje omdat er van de week berichten kwamen dat het kabinet niet eensgezind zou zijn op dit punt. Heeft u ongetwijfeld ook gelezen?

VAN AARTSEN:

Ja, ik lees daar allerlei berichten over. Ik begrijp dat het heel moeilijk is om voor iedereen te aanvaarden dat het kabinet, in de bijna zes weken dat deze situatie nu bestaat en de luchtcampgagne wordt gevoerd, volstrekt eensgezind is.

THIJS VAN DEN BRINK:

Er is dus geen sprake van dat er ministers buiten de boot zouden vallen? De heer Pronk, de heer Korthals Altes werden genoemd...

VAN AARTSEN:

Ik lees die verhalen. Ik heb ook begrepen dat er verhalen zijn als zouden de premier, de minister van Defensie en ik niet het kabinet zouden hebben ingelicht en dat de afspraak zou zijn geweest dat het kabinet eerst zou worden ingelicht. Daar hebben we uitstekende afspraken over gemaakt. De minister president, de minister van Defensie en ik hebben de opdracht gekregen om dat te doen wat we moesten doen en dat hebben we gedaan.

THIJS VAN DEN BRINK:

Hartelijk dank voor dit gesprek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie