Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbescherming: Inperking handel exotische dieren

Datum nieuwsfeit: 20-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


DIERENBESCHERMING

Drastische inperking handel exotische dieren

Dierenbescherming eist met oog op .Schiphol-rampen':

Drastische inperking handel
in exotische dieren

Den Haag, 20 mei 1999- De Dierenbescherming vindt dat de handel in exotische dieren drastisch moet worden ingeperkt. De directe aanleiding voor deze uitspraak vormen de recente tragische incidenten op Schiphol, met dodelijke afloop voor grote aantallen exotische dieren. De Dierenbescherming beschouwt deze incidenten als uitvloeisel van de gigantische, praktisch oncontroleerbare handel in exotische dieren. De organisatie dringt al jaren aan op een drastische inperking van deze handel en vindt dat de overheid met spoed maatregelen moet nemen. De miljoenen tropische dieren (van duizenden soorten en ondersoorten) die jaarlijks via Schiphol binnenkomen zijn niet meer te controleren. En als een vliegtuigmaatschappij als de KLM het vervoer van dieren al niet kan garanderen, kan geen enkele andere maatschappij dat wel, zo meent de Dierenbescherming.

Directe aanleiding voor deze uitspraken van de Dierenbescherming is het feit dat er gisteren wederom 400 dode vogels op Schiphol zijn aangekomen en dat de KLM zich eerder deze week moest verantwoorden tegenover de rechtbank in Haarlem voor de dood van 822 hagedissen. Al eerder staakte de maatschappij het vervoer van knaagdieren, amfibieën en reptielen. Dat gebeurde na de internationale commotie over het tragische versnipperen van 440 exotische eekhoorns op Schiphol, medio april. Als reden voor het stoppen van dit vervoer gaf de KLM dat deze transporten niet te controleren zouden zijn. Twee weken later volgde opnieuw een tragisch incident: 228 vogels werden dood aangetroffen in een veel te kleine verpakking, waarop de KLM ook het vervoer van exotische vogels staakte. Het bevreemdt de Dierenbescherming dat zij vissen nog wel transporteert, terwijl deze transporten helemaal niet te controleren zijn. De 20 miljoen tropische visjes die jaarlijks via Schiphol Nederland binnenkomen zijn verpakt in plastic zakken, die omwikkeld met kranten in piepschuimen dozen zijn gezet.

Topje ijsberg
Nu de luchtvaartmaatschappij die bekend stond als de minst slechte op het gebied van dierenvervoer, al kenbaar maakt dit niet op een verantwoorde manier te kunnen doen, hoe is het dan gesteld met andere luchtvaartmaatschappijen, vraagt de Dierenbescherming zich af. Deze incidenten zijn slechts een topje van de ijsberg van de ernstige misstanden bij de handel in exotische dieren. Jaarlijks worden er miljoenen vissen, een kwart miljoen vogels en tienduizenden reptielen en amfibieën via Schiphol ingevoerd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er veel mis is met het transport, de vangst uit het wild en het ondeskundig houden van exotische dieren bij mensen thuis. Controle op het vervoer en op het welzijn van de dieren is onmogelijk door het grote aantal dieren en soorten. Indien er wel controle plaatsvindt ontbreekt het op Schiphol aan een eerste opvang en quarantaine-faciliteiten, waardoor de meeste dieren ten dode opgeschreven zijn.

De incidenten op Schiphol bevestigen het standpunt van de Dierenbescherming dat het probleem aan de basis moet worden aangepakt. Dit betekent dat de handel in exoten drastisch aan banden moet worden gelegd. De overheid heeft hierin een belangrijke taak te vervullen en dient een stop op de import van wildgevangen dieren te regelen in de nieuwe Flora- en faunawet. Het aantal te importeren soorten dient sterk teruggebracht te worden. Dat kan worden geregeld in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De Dierenbescherming vindt tevens dat de consument zich bewust moet worden van de omvang van het dierenleed dat gepaard gaat met de import van exoten en dat vele exotische dieren niet geschikt zijn om als huisdier te houden.


-Einde persbericht-

Meer informatie: Mattheus Bleijenberg, woordvoerder Landelijk bureau Dierenbescherming
070 - 3142738 of 0622 - 105392

20 mei 99 09:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie