Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overheid wint rechtszaak over merknaam euro

Datum nieuwsfeit: 20-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nederlander probeerde munt te slaan uit euro

Overheid wint rechtszaak over euro

20 mei 1999 - De Nederlander die jarenlang probeerde munt te slaan uit de euro heeft de rechtszaak die de overheid tegen hem had aangespannen verloren. De rechtbank in Breda heeft het merkendepot van de man nietig verklaard, omdat dit te kwader trouw is geweest. De Nederlander wist op het moment dat hij de merknaam euro voor munten en bankbiljetten deponeerde dat deze naam voor de nieuwe Europese munt favoriet was bij de Europese ministers van Financiën.

Op 30 september 1995 bespraken de Europese ministers van Financiën onderling dat de naam van de nieuwe Europese munt euro moest worden. Een krant schreef daags na de onderhandelingen: "Emu start op 1 januari 1999 met munt euro". Twee dagen na dit krantenbericht, op 4 oktober, deponeerde de Nederlander de naam euro bij het Benelux merkenregister. Vanaf dat moment kon hij zich eigenaar van de naam euro noemen. De man wilde de naam euro met name gebruiken voor muntstukken en bankbiljetten.

Dit merkendepot had tot gevolg dat de overheid de man toestemming voor het gebruik van de naam euro zou moeten vragen, tenzij aangetoond kon worden dat het depot te kwader trouw was geweest. De rechtbank zegt in haar vonnis dat de man de naam euro deponeerde "met de kennelijke bedoeling munt te slaan uit de keuze voor de benaming euro als naam voor de Europese munt".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie