Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Agalev op 'stem-vrouw-campagne' Vlaamse minister

Datum nieuwsfeit: 20-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 20 mei 1999.

Agalev reageert op minister Smet

Vandaag stelde Miet Smet de ‘stem-vrouw-campagne' voor. Prima initiatief, alleen moet het spel wel eerlijk gespeeld worden. In de studie van minister Smet wordt vooral de CVP bewierookt om haar inspanningen. De manier waarop de studie van Smet werd opgemaakt, is toch voor discussie vatbaar. Door de nieuwe lijsten te leggen over de huidige zetelverdeling wordt te weinig rekening gehouden met de situatie van kleinere partijen. Er staat trouwens een fout in haar studie. Ze vermeldt: "Enkel de CVP plaatst voor het Europees Parlement evenveel vrouwen als mannen op een verkiesbare plaats." Agalev heeft nu 1 Europarlementslid, een vrouw. De nieuwe Agalev-lijst wordt getrokken door een vrouw, de tweede plaats is een man, en de eerste opvolger is ook een vrouw. Als we dus uitgaan van de huidige zetelverdeling, dan doet Agalev het minstens even goed.

We willen echter niet alleen praten over de cijfers uit de studie van Smet. Agalev is al veel langer bezig met deze zaak. De Groenen zijn de geestelijke moeder van het ‘ritsprincipe'. Toen we in het Parlement voorstelden om dit principe een wettelijke basis te geven, weigerde de meerderheid het voorstel te behandelen. Verder is het nodig eens te kijken naar de lijsten (zie bijlage). Op de Kamerlijsten zijn 50 van de 102 effectieve kandidaten vrouwen, voor het Vlaams Parlement 54 van de 118, op de Europese lijst 8 van de 14, op de Senaatslijst 14 van de 25, en op de Brusselse 9 van de 17. Wat betreft de verkiesbare vrouwelijke kandidaten zit Agalev boven de 40%. Bovendien heeft onze campagne een zeer vrouwelijk gezicht: Mieke Vogels (Senaat), Patsy Sorensen (EP), Magda Aelvoet, Ria Van Den Heuvel, Vera Dua (Vlaams Parlement), Adelheid Byttebier (Brussel), ...

Agalev wil ten volle de campagne ‘stem vrouw' ondersteunen. We willen echter ook resultaten zien en verwachten van de andere partijen een eerlijke cijfers.

Vera Dua, Vlaams parlementslid en senator
Ria Van Den Heuvel, Vlaams parlementslid

voor info: Vera Dua GSM 0477/ 54 48 57


Agalev Persdienst
Ingrid Pira
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm (075)92 54 96
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie