Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentebestuur wil nieuw ruimtelijk structuurplan Almere

Datum nieuwsfeit: 20-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Almere

Persbericht 144

20 mei 1999

GEMEENTEBESTUUR WIL NIEUW RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ALMERE

Het college van B en W van Almere wil een nieuw structuurplan maken met een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Almere. Het plan gaat over de periode tot het jaar 2010, met een 'doorkijk' naar 2030. Nog voor de zomer wordt een eerste discussienota opgesteld; na de zomer besluit het college hoe de Almeerse bevolking bij de planvorming wordt betrokken. Ook wordt gekeken naar de relaties met de ontwikkeling van plannen voor de lokale economie en werkgelegenheid, de sociale ontwikkeling en het stedelijk beheer van Almere.

Het huidige structuurplan, dat dient als basis voor bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen, werd in 1983 vastgesteld. Sindsdien is er natuurlijk het een en ander gebeurd. Niet alleen in Almere, ook in onze omgeving. In 1996 heeft Almere het strategisch plan ROSA 2015 opgesteld. Dat leidt er onder meer toe dat er nu gedetailleerder ontwikkelingsplannen zijn en nog worden gemaakt voor nieuwe stadsdelen zoals Almere Poort, Hout en Overgooi.

Er is echter meer nodig, zo vindt het college. Kijkend naar de ontwikkelingen in het land en in de regio's rond Almere, is een nieuwe toekomstgerichte visie op de ontwikkeling van Almere nodig. Ook is zo'n plan nodig om in de stad beter te kunnen inspelen op de vraag naar bijvoorbeeld bedrijfsvestiging, behoud van bestaand groen en ontwikkeling van nieuw en vele andere plannen die nu vaak lastig te realiseren zijn omdat de ruimtelijke mogelijkheden nog uitgaan van het oude structuurplan uit '83.

Welke plaats neemt Almere in ten opzichte van de regio en de rest van Nederland, waarin zijn we sterk en willen we op die punten ook sterk blijven, hoe willen we ons wel en hoe willen we ons niet ontwikkelen, hoe ver gaan we nog door met huizen bouwen, hoe zorgen we er voor dat functies als wonen, werken, recreëren, zorg voor natuur en milieu goed samen kunnen blijven gaan? Deze en vele andere vragen zullen ter tafel komen in de komende maanden. Het college is van plan de Almeerse bevolking hierbij actief te betrekken. Na de zomer beslist het college hoe dit precies zal worden aangepakt.

In eerste instantie worden voor de zomer interviews gehouden met gemeentelijke en niet-gemeentelijke 'smaakmakers': dat zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigers vanuit allerlei maatschappelijke sectoren, raadsleden en directeuren van gemeentelijke diensten. Als resultaat van de interviews zal in de zomer een notitie gereed zijn waarin staat welke punten van belang zijn in de voorbereiding van het structuurplan. In ieder geval worden waar mogelijk en nodig relaties gelegd met de in ontwikkeling zijnde plannen voor de economie en werkgelegenheid, de sociale structuur en cohesie en het beheer van de stad.


bron: Afdeling communicatie, Gemeente Almere

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie