Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ambulancezorg Texel in gevaar

Datum nieuwsfeit: 20-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Ambulance is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

Donderdag 20 mei 1999

Door gedrag Univé, ministerie en COTG ambulancezorg Texel in gevaar

De ambulancezorg op het eiland Texel komt door de opstelling van verzekeraar Univé, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (COTG) in gevaar. Vanaf 1 juni is namelijk maar één ambulance op het eiland beschikbaar, terwijl dit er volgens de richtlijnen twee moeten zijn. Op het moment dat de ambulance het eiland verlaat, is er geen reserve-ambulance. Hierdoor zijn de inwoners en de toeristen op het eiland in die gevallen mogelijk tijdelijk verstoken van ambulancehulp.

CNV Ambulance wil dat het ministerie, Univé en het COTG op zo kort mogelijke termijn een einde maken aan deze onverkwikkelijke en potentieel levensbedreigende situatie. De oorzaak van het probleem is de financiering van de ambulancezorg. Volgens de richtlijnen van de provincie Noord-Holland moeten er twee ambulances op het eiland zijn. Volgens de bestaande richtlijnen van het ministerie van VWS kan er echter maar één ambulance worden betaald. In gesprekken met het departement heeft CNV Ambulance al in 1997 aangedrongen op aanpassing van de regels, zodat op Texel twee ambulances kunnen worden betaald. Het ministerie is twee jaar na dato nog steeds in gebreke gebleven. Als gevolg hiervan weigert het COTG de verzekeraar te manen de ritten van beide ambulances op Texel te vergoeden. Verzekeraar Univé betaalt niet, omdat de regels van het ministerie slechts gelden voor een ambulance. De bond stelt vast dat verzekeraar, ministerie en COTG zich achter elkaar verschuilen. Inmiddels zal de ambulancedienst Texel een juridische procedure aanspannen tegen het ministerie.Op dit moment rijden op het eiland nog twee ambulances. Dat dit gebeurt is uitsluitend te danken aan de inzet van het personeel dat veel onbetaalde overuren moet draaien. CNV Ambulance heeft herhaaldelijk aangedrongen op uitbetaling van deze uren. Maar de ambulancedienst op Texel kan dit niet, omdat de ritten van de tweede ambulance niet worden vergoed. De bond heeft de leden geadviseerd om vanaf 1 juni strikt conform de cao te werken. Het gevolg hiervan is dat er vanaf dat moment slechts een ambulance beschikbaar is. Afgesproken is voorts dat een ziekenwagen van de ambulancedienst in Noord-Holland stand-by is. Deze staat echter niet op het eiland, maar moet op verzoek worden overgevaren. Deze situatie kan dusdanige vertragingen opleveren, dat er levensbedreigende omstandigheden kunnen ontstaan voor bewoners van Texel en toeristen.

Nadere inlichtingen:

Thomas de Jong (vakgroepbestuurder CNV Ambulance) 030 - 6 348 348

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie