Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwikkeling kankerpreventie stemt hoopvol voor toekomst

Datum nieuwsfeit: 21-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

Persbericht 19 mei 1999

Hein de Vries hoogleraar Kankerbestrijding en Gezondheidsbevordering

Ontwikkeling kankerpreventie stemt hoopvol voor de toekomst

Er is de voorbije jaren grote vooruitgang geboekt op het gebied van kankerpreventie. Maar het kan nog veel beter, onder meer door meer aandacht te besteden aan het bereiken en motiveren van het grote deel van de bevolking dat nu niet geneigd is om het gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat hun gedrag (eetgedrag e.d.) het risico op kanker vergroot. Ook zou gezondheidsvoorlichting gepaard moeten gaan met een duidelijk en gelijkluidend gezondheidsbevorderend beleid van organisaties en overheden.
"Een goed kankerpreventiebeleid vereist dat het gezonde gedrag makkelijk en het ongezonde gedrag moeilijk toegankelijk is", zegt dr. H. de Vries in zijn inaugurele rede Tussen optimisme en realisme. Hij houdt de rede op vrijdag 21 mei, om 16.30 uur, ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar Kankerbestrijding en Gezondheidsbevordering bij de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. Hein de Vries is benoemd door de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds.

Kankerpreventie

Per jaar krijgen ongeveer 60.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. In 1996 stierven er 37.000 mensen door de gevolgen van kanker. Van bepaalde gedragingen is bekend dat ze kunnen bijdragen aan het risico op kanker. In het kader van kankerpreventie wordt geprobeerd mensen duidelijk te maken wat risicogedrag is en worden ze aangezet dat gedrag te veranderen. Hoewel er reeds veel goede resultaten zijn bereikt, moet er nog veel gebeuren: van de volwassen Nederlanders rookt 34%, eet 61% onvoldoende groente, eet 76% onvoldoende fruit, ongeveer 55% beweegt te weinig (60% in de winter, 47%% in de zomer), ongeveer 50% beschermt zich onvoldoende tegen de zon (31% te weinig bij het zonnebaden; 72% te weinig tijdens het wandelen), 23% van de vrouwen doet niet mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en de schattingen voor het percentage vrouwen dat niet meedoet aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker variëren tussen de 30 en 50%.

Gezondheidsbevorderend beleid

De effectiviteit van voorlichting wordt mede bepaald door beleid. Als voorlichting gepaard gaat met beleid dat een andere boodschap verkondigt, zal het effect van voorlichting beperkt zijn, meent De Vries. "Een aantal jongeren zei eens tegen me: "Waarom zoveel aandacht voor rookpreventie? Als het echt slecht was zou de overheid het wel verbieden in bioscopen, sportkantines en restaurants. Je mag niet heroïne spuiten, want heroïne spuiten is slecht. Roken mag wel, dus roken zal wel niet slecht zijn". Dit voorbeeld laat het belang zien van een integrale benadering waarbij voorlichting en beleid eenzelfde boodschap uitdragen."
Ook het prijsbeleid kan een rol spelen bij kankerpreventie. Studies suggereren minder tabaksverslaving bij een hogere prijs. Bijvoorbeeld, een tien procent hogere prijs van sigaretten leidt tot een afname van ongeveer vijf procent in de consumptie. Ook voor het stimuleren van gezonde voeding is een goed prijsbeleid belangrijk. Als de meest gezonde voeding ook de duurste voeding is, zal dit een reden kunnen zijn om een goedkoper en minder gezond alternatief te kiezen.

Kennis verbeteren

Mensen zijn soms onvoldoende op de hoogte van bepaalde risicogedragingen en van hun eigen gedrag. Zo denken veel mensen dat ze zich voldoende beschermen tegen de zon, maar weten ze niet goed waar de grens van 'gezond zonnen' ligt. Ook schatten ze de mate waarin ze in de zon komen vaak te laag in. Mensen smeren zich bijvoorbeeld wel goed in als ze gaan zonnebaden, maar niet als ze in de zon gaan wandelen.
De kennis van Nederlanders van wat gezond gedrag is, moet worden verbeterd, vindt dr. De Vries. Toekomstig onderzoek zal zich moeten richten op de ontwikkeling van effectieve voorlichting voor bepaalde groepen van de bevolking, zoals groepen die nu nog niet gemotiveerd zijn hun gedrag onder de loep te nemen. "We hebben methodes om de motieven voor ongezond gedrag te kunnen begrijpen, methodes om mensen te motiveren zich gezonder te gedragen en methodes om succesvolle interventies landelijk te implementeren. Op dit terrein is reeds grote vooruitgang geboekt en is in de toekomst verdere vooruitgang mogelijk."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie