Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Achtergrondinformatie Kosovo-operatie

Datum nieuwsfeit: 21-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: Achtergrondinformatie Kosovo-operatie

DV/PB39/99 Den Haag, 21 mei 1999

Koninklijke Luchtmacht:
F-16 jachtvliegtuigen op vliegbasis Amendola - Gisteren zijn een aantal vluchten van Nederlandse F-16's afgelast in verband met het slechte weer in de regio. Uiteindelijk werden vier luchtverdedigingsmissies gevlogen en twee aanvalsvluchten. Het totale aantal gevlogen Nederlandse F-16 missies bedraagt inmiddels 997. Naar verwachting wordt vandaag de 1.000ste Nederlandse missie uitgevoerd sinds op 24 maart NAVO-operatie 'Allied Force' van start ging. Sinds 30 april zijn Nederlandse F-16's actief in drie taken: luchtverdediging van het gebied rond Joegoslavië en het escorteren van NAVO-aanvalsformaties, het uitvoeren van aanvallen op gronddoelen in heel Joegoslavië en het uitvoeren van fotoverkenningen in heel Joegoslavië.

Luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven - Er zijn vannacht twee KDC-10 tankmissies gevlogen, waarmee het totaal op 104 tankvluchten komt. Het totale aantal vluchten van de luchtmacht in het kader van 'Allied Force' en 'Allied Harbour' bedraagt thans 180.

Chinook-detachement in Albanië - Het afgelopen etmaal heeft er één transportvlucht met een Chinook-helikopter plaatsgevonden. Daarmee komt het totale aantal Chinook-missies in Albanië en Macedonië op 376.

Koninklijke Landmacht:
Macedonië - Evenals gisteren oefent het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders, gelegerd in Tetevo, vandaag op het oefen- en schietterrein te Krivolac.

Albanië - Er is een klein stafelement opgezet van zo'n 50 marine- en landmachtmilitairen (inclusief enkele Belgische militairen) in Kukes. Deze vooruitgeschoven post van 'Task Force Romeo' zal in opdracht van de NAVO en in samenwerking met UNHCR het vervoer van vluchtelingen vanuit deze Noord-Albanese stad naar het zuiden coördineren. Naar verwachting wordt hier volgende week een begin meegemaakt. De bedoeling is zo'n duizend vluchtelingen per dag te vervoeren. Naast de Belgisch/Nederlandse transportcapaciteit zullen ook Italiaanse en Albanese voertuigen ingezet kunnen worden.

De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert bijna dagelijks hulptransporten uit. Tot nu toe heeft de eenheid negentien van deze transporten uitgevoerd (1800 vluchtelingen en 1049 ton voedsel). Het geniepeloton rondt momenteel diverse projecten af in Dürres en omgeving, waaronder een toegangsweg naar een vluchtelingenkamp in Hammalay. Op woensdag 26 mei keert het peloton terug in Nederland.

Koninklijke Marine en Koninklijke Marechaussee: geen bijzonderheden.

21 mei 99 15:20

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie