Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Nieuwe audioversterker efficiënt èn muzikaal

Datum nieuwsfeit: 21-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

99/49 21 mei 1999

Nieuwe versterker efficiënt èn muzikaal

Audioversterkers moeten steeds meer aankunnen en tegelijk in een steeds kleiner kastje passen. Digitale geluidsdragers zoals de cd stellen hoge eisen, en tegelijk is er behoefte aan compacte behuizingen onder meer in auto's en kleine hifisetjes. Hoge geluidskwaliteit gekoppeld aan weinig warmte-ontwikkeling en een hoog rendement, dat is dus de eis. Ir. Ronan van der Zee heeft onderzoek gedaan naar hifi-versterkers en komt in zijn proefschrift met een concept dat muzikaal èn zuinig is. En dus compact. Van der Zee promoveert op 21 mei aan de faculteit Elektrotechniek van de Universiteit Twente

Er gaat niets boven 'live' beleving van muziek, is één van de stellingen in het proefschrift van Van der Zee. Dat betekent niet dat hij daarmee niets meer te doen had: aan de weergave via een audio-installatie thuis of in de auto is nog wel het nodige te verbeteren. De luidspreker is een kritische schakel in de audioketen, maar ook aan de versterker worden steeds hogere eisen gesteld. In de audiowereld wordt met indrukwekkende specificaties geschermd, en Van der Zee heeft onderzocht hoe een versterker objectief is te testen. Muziek is een complex samenspel van frequenties, en hij gebruikt een representatief signaal om uitspraken te kunnen doen over het rendement van een versterker. Dit werkt beter dan tests met bijvoorbeeld sinus-signalen.

compromis

De gangbare typen versterkers zijn meestal gebaseerd op een 'trade-off' tussen hoge kwaliteit en hoge efficiency. Veel versterkers met een hoge kwaliteit bijvoorbeeld, gebruiken veel stroom ook als er helemaal geen muziek weergegeven wordt. Ze worden daardoor ook warm, zodat er een flinke kast omheen moet. Versterkers die geheel of gedeeltelijk uitschakelen zodra er geen signaal meer is hebben juist weer vervorming doordat ze naderhand even tijd nodig hebben om weer in te schakelen. In de praktijk worden compromissen gesloten, die de voordelen van beide typen combineren maar waarin ook altijd de nadelen voor een deel blijven meespelen.

De prototype versterkers die Van der Zee heeft ontwikkeld, zijn ook gebaseerd op een combinatie van twee typen versterkers, maar zorgen voor een optimale taakverdeling: voor het leveren van hogere vermogens zet hij een schakelende versterker in, die het voordeel heeft dat er weinig warmte wordt verstookt. En voor het laag-volume gebied is een meer klassieke hoge kwaliteit versterker in serie of parallel aangesloten. De combinatie wordt uiteindelijk veel minder warm en levert toch goede vervormingscijfers. Van der Zee verwacht dan ook dat deze principes toekomst hebben in de audiowereld, zeker als versterkers en zelfs luidsprekers verdergaand gedigitaliseerd gaan worden.

Noot voor de pers

Ir. Ronan van der Zee, (1970, Hengelo) studeerde tot 1995 Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Bij zijn promotie op 21 mei is prof.ir. A.J.M. van Tuijl promotor.

Van het proefschrift 'High efficiency audio power amplifiers - design and practical use' zijn recensie-exemplaren verkrijgbaar voor de pers.

Contactpersoon Voorlichting; ir W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244, e-mail (w.r.vanderveen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie