Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vervoersverbod door uitbraak varkenspest in Duitsland

Datum nieuwsfeit: 21-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van het ministerie van LNV, 21 mei 1999

Vervoersverbod in Nederland door uitbraak van varkenspest in Duitsland

21 mei 1999 - Als gevolg van een uitbraak van varkenspest in het Duitse Wegberg, Nordrhein-Westfalen is rondom het getroffen bedrijf een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld. Dit gebied valt deels binnen Nederlands grondgebied. Dit houdt in dat met onmiddellijke ingang een totaal vervoersverbod is ingesteld voor alle vee, mest van varkens en pluimvee, en alle vervoermiddelen kennelijk bedoeld voor vervoer van vee. Voor sperma, eicellen en embryo's van varkens geldt hetzelfde. Om dit toezichtsgebied heen heeft Nederland een bufferzone ingesteld met een straal van circa 10 km. In deze bufferzone geldt een vervoersverbod voor varkens en varkensmest.

Naast een verscherpte controle op het reinigen en ontsmetten van de varkenstransportmiddelen worden de volgende maatregelen doorgevoerd. Varkens die uit Nordrhein-Westfalen (Duitsland) geimporteerd worden zullen niet een, maar twee maal onder meer via bloedmonsters onderzocht moeten worden. De eerste keer meteen bij binnenkomst en de tweede keer vier weken daarna. Deze maatregel wordt met terugwerkende kracht tot 1 mei jl. ingesteld. Er mogen, in afwachting van de uitslag van beide onderzoeken, geen varkens van het bedrijf af. Ook de Regeling Bedrijfscontroles Dierziekten (RBD) wordt tijdelijk aangescherpt. Op elk varkensbedrijf in Nederland zal de dierenarts eens per twee weken een klinische controle moeten uitvoeren. Voorheen was dit eens per vier weken. Vanwege maximale zorgvuldigheid wordt de wilde zwijnen-populatie in de regio onderzocht op het varkenspestvirus.

Noot:
Achtergrond informatie over varkenspest vindt u
op de LNV-Internetsite: www.minlnv.nl/varkenspest.

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

Overzicht persberichten

www.minlnv.nl/infomart/persinfo/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie