Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NAi tentoonstelling over architect Yona Friedman

Datum nieuwsfeit: 22-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 10 mei 1999
tentoonstelling

Yona Friedman
Structuren voor het onvoorspelbare

22 mei tot en met 18 juli 1999

In de Balkonzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wordt het brede oeuvre van de Hongaars/Franse architect Yona Friedman (1923) gepresenteerd. Tekeningen, maquettes en voorwerpen worden in een voor het werk van deze architect kenmerkende kleurrijke omgeving tentoongesteld. Een heel bijzonder aspect van de tentoonstelling is een reconstructie op ware grootte van zijn eetkamer. Speciaal voor deze gelegenheid is het volledige interieur daarvan uit Parijs is overgebracht. Door de bezoekers in contact te brengen met de directe leefomgeving van de architect, wordt een exclusieve blik in het universum van Friedman en zijn typisch imaginaire visies geboden. Deze 'intieme' manier van tentoonstellen geeft niet alleen feitelijke informatie, maar zorgt ook voor meer inzicht in en gevoel voor de denkprocessen van Yona Friedman. De architect ontwikkelde zijn uitgangspunten in de periode kort na de Tweede Wereldoorlog, toen grote wederopbouwvraagstukken als de nijpende woningnood en het herstel van de steden opgelost moesten worden. Hij ontwikkelde verschillende flexibele architectuursystemen die kant en klare, grootschalige oplossingen voor deze problemen moesten bieden.

Yona Friedman is begin jaren zestig vooral beroemd geworden door zijn manifest L'Architecture Mobile en de uitwerking daarvan in La Ville Spatiale. Hij stelde enorme structuren op poten voor, waarin bewoners hun eigen huis konden maken. Later ontwikkelde hij toegankelijke handboeken in stripvorm om mensen zelf te leren beslissen over de inrichting van hun woonomgeving. In Friedmans werk staat flexibiliteit en individuele vrijheid centraal.

Friedman groeide op in Boedapest en vertrok direct na de oorlog naar Israël, waar hij afstudeerde en zijn eerste ideeën over flexibele woningbouw formuleerde. Hij nam deel aan het tiende Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM) in Dubrovnik in 1956 en presenteerde daar voor het eerst zijn manifest over Mobiele Architectuur, dat hij in de jaren daaropvolgend uitwerkte in de zogenaamde Ville Spatiale, de ruimtelijke stad. Naast zelf bedachte locaties, projecteerde hij zijn structuren op steden als Parijs, Monaco, Venetië, Londen en New York.
Friedman vestigde zich in 1957 in Parijs en onderhield in die tijd contacten met collega's die hij via het CIAM had leren kennen, zoals Jacob Bakema en later Gerrit Rietveld uit Nederland, Frey Otto, Kenzo Tange en Le Corbusier.

Er is een duidelijk verband tussen Friedmans werk en de na-oorlogse traditie die zich richt op lichtgewicht structuren in een stedelijke context – met ontwerpers zoals de eerder genoemde Frey Otto alsmede Richard Buckminster Fuller, John Habraken, en de kunstenaar Constant Nieuwenhuys. De overeenkomsten betreffen met name de externe karakteristieken van Friedmans werk en niet de essentiële dieperliggende motieven, gebaseerd op de vrije keuze van het individu, die Friedman tot zulke vormen brachten.

Met name het door hem gekozen uitgangspunt dat de architect niet iemand met een autonome visie moet zijn, maar zich juist dienstbaar moet opstellen naar de gebruikers en zich moet beperken tot advies op technisch en organisatorisch terrein, zal hem weinig bijval hebben bezorgd onder zijn vakgenoten.

Friedmans werkterrein omvatte naast architectuur en stedenbouw eveneens sociologie, economie, wiskunde, filosofie, planologie en beeldende kunst en hij heeft zich geruime tijd beziggehouden met de huisvestingsproblematiek in Derde Wereldlanden. Zo maakte hij bijvoorbeeld begin jaren zestig animatiefilms op basis van Afrikaanse vertellingen voor de Franse televisie, ontwikkelde hij een computerprogramma waarmee de gebruiker zelf een appartement kan ontwerpen en poneerde hij de sociologische definitie 'kritische groepsgrootte' over het contactuele netwerk van de mens. Ook bedacht Friedman een eigen beeldtaal en ontwikkelde hij een methode om de effecten van de veranderingen in een stad vast te leggen.
In opdracht van Unesco deed hij verschillende studies naar woningbouwvraagstukken in Derde Wereldlanden. Onder auspiciën van dezelfde organisatie realiseerde hij begin jaren tachtig het Museum for Simple Technologies in Madras (India), dat een belangrijke plaats inneemt in de expositie. In dit gebouw, dat bestaat uit een aaneenschakeling van koepels gemaakt van bamboe in verschillende motieven, presenteerde hij zijn handboeken met instructies over zaken als het bouwen van een dak, maar ook hoe je een theeshop kunt opzetten of water kunt desinfecteren.

Friedman heeft niet daadwerkelijk deel uitgemaakt van prominente groepen of stromingen in de wereld van de architectuur en stedenbouw, maar via docentschappen en publicaties (meer dan 500 artikelen en verscheidene boeken) is zijn gedachtegoed toch ruim verspreid geraakt bij een breed publiek.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie Structures serving the unpredictable, waarin voor het eerst meer dan 50 jaar werk en ideeën van Yona Friedman in een publicatie zijn samengebracht. Yona Friedman, Structures serving the unpredictable, Sabine Lebesque en Helene Fentener van Vlissingen, 132 p, kleur en zwart/wit, NAi Uitgevers, NLG 59,50.

nadere informatie

NAi-publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie van het NAi, tel 010-4401255 of 010-4401253, fax 010-4367281, e-mail: (info@nai.nl).

NAi - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam - (info@nai.nl) - Tel 010-4401200

Veranderd: 22-05-1999 door Just Schimmelpenninck, NAi (afd. Communicatie)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie