Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debutant Jaap van Lagen wint Saxo-race op Zandvoort

Datum nieuwsfeit: 24-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht / Autosport

Radio 538 Citroën Saxo Cup

Eerstejaarsdebutant wint Saxo-race op Zandvoort

Zandvoort, 24 mei 1999. Jaap van Lagen. Tot voor kort had raceminnend Nederland nog nooit van hem gehoord. Dat is na Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort zeker veranderd. Voor 19.000 enthousiaste toeschouwers wist Van Lagen de Radio 538 Citroën Saxo-race te winnen. En, met overmacht. Tweede op afstand werd Sandra van der Sloot, voor Bas Plugge. In het Nederlands kampioenschap, na twee races leidt Van der Sloot voor Van Lagen en Van der Scheer.

Al tijdens de enige tijdtraining liet Jaap van Lagen zien uit het goede racehout gesneden te zijn. In zijn laatste snelle ronde snoepte hij de snelste tijd af van Sandra, door eentiende van een seconde sneller te zijn. "Ik had dit niet verwacht. Een paar keer hebben we de bandenspanning veranderd en uiteindelijk ging het goed," aldus de debutant. Derde snelste trainer was Roel van der Scheer, dan Bas Plugge en Joël Verstrate. Dillon Koster, nog derde in de eerste race van het seizoen in Frankrijk, reed naar een teleurstellende twaalfde positie.

Het was een vreemde gewaarwording voor Van Lagen: vertrekken vanaf de pole positie met naast hem de geroutineerde Sandra van der Sloot. "Na de start in de eerste bocht ging het nog bijna mis," vertelde Van Lagen na afloop. "Sandra zette vlak voor de Tarzanbocht haar auto naast die van mij. Die mag er niet voorbij dacht ik nog en concentreerde mij op mijn eerste positie. Gelukkig kwam het goed. Sandra drong ook niet meer aan. Ze wist waarschijnlijk dat mijn auto sneller was. Vanaf de tweede ronde kon ik geheel in mijn eigen ritme rijden. Het ging zelfs erg gemakkelijk. Als het altijd zo gemakkelijk gaat, dan teken ik er voor. Toch had ik wel een beetje de zenuwen. Ja, wat wil je, ik heb nog nooit in een autorace op de eerste plaats gereden. Het was een kwestie van de concentratie vast te houden." Achter Van Lagen werd fel om de verdere ereposities gestreden. Van der Sloot werd flink onder druk gezet, maar wist haar tweede positie te handhaven. "Ik had remproblemen," vertelde de Alphense. Ik moest eerder remmen dan de rest en door een goede lijn te rijden kon ik de anderen achter mij houden." In het begin van de twaalf ronden durende race wist Van der Scheer zich aan te sluiten bij Van der Sloot. In de vijfde raceronde wist Bas Plugge de derde positie over te nemen. In de negende ronde verremde Van der Scheer zich voor de Tarzanbocht, moest door het zand en viel zelfs terug naar de zevende positie, achter Dillon Koster. Tegen het einde van de wedstrijd wist Van der Scheer Koster nog te verschalken, maar de zesde positie was voor hem bijzonder tegenvallend.
De titelstrijd is na twee wedstrijden in de Radio 538 Citroën Saxo Cup nog geheel open. Van der Sloot leidt met drie punten voor Van Lagen. Van der Scheer staat derde voor Koster en Schaap. In de Playboy Ladies Cup was de winst voor Van der Sloot voor Sandra Douma en Amber Peeters.

Uitslag tweede race NK Radio 538 Citroën Saxo Cup, Zandvoort 24 mei
1. Van Lagen (Wekerom), 12 ronden in 25:04.459 (123.473 km/uur); 2. Van der Sloot (Alphen a/d Rijn), op 3.622; 3. Plugge (Warmond), op 3.887; 4. Schaap (Santpoort), op 4.516; 5. Zentveldt (Alkmaar), op 5.760; 6. Van der Scheer (Ysselmuiden), op 7.729.
Stand Nederlands kampioenschap:

1. Van der Sloot 38; 2. Van Lagen 35; 3. Van der Scheer 28; 4. Koster (Zandvoort) en Schaap 24; 6. Plugge 20.

Stand Playboy ladies Cup

1. Van der Sloot 20; 2. Douma (Leeuwarden) en Loogman (Badhoevedorp 10; 4. Peeters (Amsterdam) 9.

Volgende race: 13 juni, Zandvoort

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie