Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU kan oplossing bieden olieverontreiniging door schepen

Datum nieuwsfeit: 25-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

EU kan oplossing bieden voor olieverontreiniging door schepen Brugge, 25/5/1999

Proosdij
Burg 2
B - 8000 Brugge
Telefoon 050/40 56 29
Telefax 050/ 40 56 01
E-Mail : provincie@west-vlaanderen.be

Brugge, 25 mei 1999
99/DPC/PB/089

behandelend ambtenaar : Bart Jaques

EU-BESLISSING KAN OPLOSSING BIEDEN VOOR OLIEVERONTREINIGING DOOR SCHEPEN

In België verbiedt de wet ter bescherming van het mariene milieu (B.S. 12 maart 1999) storten in zeegebieden (Art.15§1) en directe lozingen in de zeegebieden (Art.16§1).

In de Belgische havens is momenteel reeds een dienstverlening voor het ophalen van olieresiduen en ander afval voorhanden. Dit echter op vrijwillige basis en tegen betaling. Om aan de extra kost te ontsnappen worden de olierestanten nog dikwijls geloosd op zee.

De Ministers van Leefmilieu van de landen van de Europese Unie stellen in mei een nieuwe richtlijn voor waarin regels zullen worden vastgelegd voor het behandelen van olieresiduen van schepen. Daarom schrijft de Noordzeecommissie (NSC) vandaag alle Ministers aan met het verzoek alle havens ertoe te verplichten de nodige voorzieningen te treffen om olie-afval van schepen op te vangen en om alle schepen daarvan gebruik te laten maken.

DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN WENST DAN OOK AAN TE DRINGEN OP EEN SNELLE IMPLEMENTATIE VAN DEZE RICHTLIJN IN BELGIË, NA DE DEFINITIEVE GOEDKEURING ERVAN.

"Er moet een manier gevonden worden om de schepen te laten ophouden met het reinigen van hun olietanks op zee", zegt de NSC-voorzitter Bent Hansen uit Viborg, Denemarken. Hier ligt een kans voor de EU om via de richtlijn goede regelingen te treffen om dit probleem aan te pakken. De inwoners van de kuststroken langs de Noordzee verwachten van de Ministers van Leefmilieu dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen en dit voorstel van Richtlijn zouden bekrachtigen om een veilige -en verplichte- manier te creëren om hun afval kwijt te raken.

De voorgestelde EU-richtlijn betreffende havenontvangsvoorzieningen voor scheepsafval en ladingsresiduen bevat drie hoofdpunten:

· alle havens dienen met de nodige voorzieningen uitgerust te zijn om afval van schepen te
kunnen ontvangen;
· alle schepen zullen verplicht worden van deze voorzieningen gebruik te maken;
· voor alle schepen moet het mogelijk worden voorzieningen te benutten, zonder extra
kosten.

Dit impliceert dat een schip geen extra vergoeding zal moeten betalen om bijvoorbeeld van zijn olieafval af te komen. De kost zou moeten opgenomen worden in de reguliere havenvergoeding. Dit zou betekenen dat kapiteins of scheepvaartmaatschappijen geen geld meer kunnen besparen door hun tanks op zee te reinigen.

"Natuurlijk zal er altijd nog wel een enkele kapitein zijn die toch zo te werk gaat om tijd te besparen", zegt Bent Hansen. Maar de nieuwe regels dienen het eenvoudiger te maken -bijvoorbeeld door aangepaste controles- deze misdadige activiteiten de baas te blijven. Het zou bovendien een aanzienlijke besparing betekenen voor de Noordzeelanden. Nu zijn deze namelijk verplicht de kustlijn en stranden steeds opnieuw olievrij te maken.

In dit kader dringt de provincie West-Vlaanderen dan ook aan op een snelle implementatie van deze richtlijn in België, na de definitieve goedkeuring ervan.

VOOR MEER INFORMATIE: PROVINCIE WEST-VLAANDEREN PROVINCIEHUIS BOEVERBOS, KATHY BELPAEME, (050) 403 291

De Noordzeecommissie (NSC) is de organisatie van de overheden der regios langs de Noordzee. De commissie telt zon 100 lidstreken met samen meer dan 40 miljoen inwoners. Voor velen van hen is het van levensbelang dat de Noordzee een schoon en gezond leefmilieu vormt. De Provincie West-Vlaanderen is lid van de Noordzeecommissie. De NSC is een van de vijf geografische commissies van de CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions), die zich inzet voor de belangen van de perifere en maritieme regios binnen Europa.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie