Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verteltheatertjes voor basisscholen in Delft

Datum nieuwsfeit: 26-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Date: 05/20/1999 02:15 pm (Thursday) : Mieke Ham

VERTELTHEATERTJES VOOR BASISSCHOLEN

Op woensdag 26 mei krijgen alle Delftse basisscholen een verteltheatertje, een z.g. *kamishibai*, uitgereikt dankzij een subsidie van de Provincie Zuid-Holland, aange-vraagd door de Schoolmediatheek, het GOA (Gemeentelijk Onderwijs
Achterstand-beleid) en de afdeling Kunstzinnige Vorming van de Vrije Akademie. De presentatie en overhandiging van de verteltheatertjes vindt plaats in de Vrije Akademie, Westvest 9 in Delft om 14.00 uur.

De *kamishibai* komen oorspronkelijk uit Japan, waar vertellers met een klein verteltheater onder hun arm van dorp naar dorp trokken. Met hun prenten en vertelkunst kwam het verhaal tot leven. De *kamishibai* worden nog steeds in bibliotheken en scholen gebruikt. In Nederland wordt veel gewerkt met prenten uit kinderboeken, waarbij de kinderen uitgenodigd worden het verhaal er zelf bij te vertellen.

De meeste Delftse scholen hebben al kennisgemaakt met verteltheaters die ze bij projecten van de Schoolmediatheek en het Kunstmenu van de Vrije Akademie te leen kregen. Daarbij kwam zo vaak de vraag naar voren of de scholen permanent over een exemplaar konden beschikken, dat de drie instellingen besloten hiervoor een subsidie aan te vragen.

Een medewerker van de bibliotheek heeft de *kamishibai* gemaakt. De scholen ontvangen ze in onbewerkte staat en kunnen ze zelf afwerken en verfraaien. Elke school krijgt er twee sets vertelplaten bij. Daarnaast bouwt de schoolmediatheek een collectie op met vertelplaten om te lenen en kunnen leerkrachten zelf op eenvoudige wijze vertelplaten maken. In de bijbehorende handleiding worden de vele toepassingsmogelijkheden toegelicht en er suggesties gegeven voor het afwerken van het verteltheater.

Het programma voor 26 mei in de Vrije Akademie, Westvest 9, lokaal 1.14:
14.00 uur Welkom
14.10 uur Korte voorgeschiedenis
14.30 uur Workshop over het gebruik en de aankleding van de *kamishibai*
15.15 uur Overhandiging van het eerste exemplaar
15.20 uur Uitdelen overige theaters, vertelplaten en handleidingen
15.30 uur Sluiting

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Margriet van Bebber, hoofd Kunstzinnige Vorming van de Vrije Akademie, tel. 015 260 28 48, privé 015 256 16 18.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie