Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BMW Art Car van Jenny Holzer debuteert op Le Mans

Datum nieuwsfeit: 26-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BMW Art Car van Jenny Holzer debuteert op Le Mans Rijswijk, 26-5-1999. Jenny Holzer, een van de grote kunstenaars van deze tijd, heeft een BMW V12 LMR op de voor haar zo kenmerkende wijze `beschreven`. Daarmee creëerde zij de 15e Art Car in de collectie van BMW.

Provocerend tekstwerk maakte de in 1950 in Ohio/USA geboren conceptkunstenares Jenny Holzer wereldberoemd. Haar werk geeft een nieuwe, oorspronkelijke dimensie aan het begrip kunst. Jenny Holzer verbindt de taal als medium met een object dat zij altijd in een bepaalde context plaatst. Stralend aan de wand, uitgehouwen in steen of in complexe high tech voorstellingen - werk van Jenny Holzer neemt in de hedendaagse kunst altijd een uitzonderingspositie in.

Ditmaal fungeert een BMW racewagen als drager voor haar `quotes`. Het is haar bedoeling om met deze Art Car in een spectaculaire race verrassende boodschappen over te brengen. Met `Protect me from what I want`, wellicht de bekendste uitspraak van Jenny Holzer opent zij de dialoog met de wereld van de auto-rensport. Qua verschijningsvorm is het concept gebaseerd op de traditionele nummering, typografie en kleurgebruik van racewagendesign.

Met de 15e BMW Art Car is het idee weer terug op de plaats waar het bijna een kwart eeuw geleden ontstond: Le Mans. Daar onderging in 1975 de BMW 3.0 CSL van kunstveilinghouder/coureur Hervé Poulain onder regie van een bevriende Amerikaanse kunstenaar een ware metamorfose. Alexander Calder maakte de racewagen tot een extravagant kunstwerk op wielen.

In de jaren die volgden lieten meer beroemde kunstenaars zich inspireren door de unieke combinatie van autosport en BMW design. Onder meer Frank Stella, Roy Lichtenstein en Andy Warhol maakten van BMW racewagens unieke Art Cars. In de jaren `80 werd het spectrum van gekozen modellen breder: niet alleen racewagens werden beschilderd, ook sommige seriemodellen kregen zo`n bijzondere behandeling.

Nu hun vuurdoop ten overstaan van een internationaal raceminnend publiek zijn de BMW Art Cars te gast in de grote musea van deze wereld - onder meer het Louvre in Parijs, Museum Ludwig in Köln en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York.

Kunstenaars en BMW Art Cars in de loop der tijd: Alexander Calder (USA) 1975 3.0 CSL Frank Stella (USA) 1976 3.0 CSL Roy Lichtenstein (USA) 1977 320i Groep 5 Andy Warhol (USA) 1979 M1 Groep 4 Ernst Fuchs (A) 1982 635 CSi Robert Rauschenberg (USA) 1986 635 CSi Michael J. Nelson (USA) 1989 M3 Groep A Ken Done (AUS) 1989 M3 Groep A Matazo Kayama (J) 1990 535i Cézar Manrique (E) 1990 730i A.R. Penck (D) 1991 Z1 Esther Mahlangu (ZA) 1992 525i Sandro Chia (I) 1992 prototype David Hockney (GB) 1995 850 CSi Jenny Holzer (USA) 1999 V12 LMR

TERUG

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie