Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Erfelijkheidsadvisering in de lift

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gezondheidsraad

PERSBERICHT

_________________________________________________________________

Erfelijkheidsadvisering in de lift

Vandaag heeft de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS advies uitgebracht ten behoeve van de wettelijke regeling voor klinisch-genetisch onderzoek en erfelijkheidsadvisering in de gezondheidszorg. In de komende jaren zal naar verwachting van de Raad de behoefte aan individuele advisering over erfelijke vormen van kanker sterk toenemen.

Het vorig jaar uitgebrachte advies 'DNA-diagnostiek' van de Gezondheidsraad was gewijd aan de stormachtige ontwikkelingen in de genetica en de DNA-technologie. Volgens dat advies zal DNA-diagnostiek over een jaar of tien gemeengoed zijn in de gezondheidszorg.

In het nu verschenen advies wijst de Raad op de snelle groei van het aantal vragen over erfelijke vormen van kanker. Bijna tienduizend maal is in het afgelopen jaar in de klinisch-genetische centra advies gegeven over erfelijkheidsvragen. Naar verwachting zal dat aantal in de komende vijf jaar meer dan verdubbelen. In sterk toenemende mate komen er vragen van mensen bij wie in de naaste familie veel borst- of darmkanker voorkomt.

Met het oog op de kwaliteit van de zorg vindt de Raad het gewenst dat erfelijkheidsadviezen worden gegeven door hiertoe opgeleide specialisten in de klinisch-genetische centra. Nederland heeft zeven van dergelijke centra. Volgens de Raad is de capaciteit voorlopig voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt dr PA Bolhuis, tel. (070) 340 77 17.

Datum: 27 mei 1999

_________________________________________________________________

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie