Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WebFest UT over innovatieve toepassingen Word Wide Web

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

PB 99/52 21 mei 1999

WebFest over innovatieve toepassingen Word Wide Web

Telematica-toepassingen in het universitair onderwijs

Om bij te dragen aan de verdere verbreiding van het vernieuwend gebruik van telematica-toepassingen in het universitair onderwijs, in het bijzonder dat van de Universiteit Twente, vindt er op 27 mei aanstaande een WebFest plaats. De faculteit Toegepaste Onderwijskunde en het Centrum voor Telematica en Informatietechologie (CTIT), de belangrijkste drijvende krachten achter de ontwikkeling en invoering van teleleren in het (UT-)onderwijs, organiseren dit congres, met ondersteuning van de faculteit Informatica, om een aantal innovatieve toepassingen van het WWW onder de aandacht te brengen en te bediscussiëren. 'Keynotespeaker' is prof. Roy Rada, hoogleraar Information Systems and Computer Science aan de Amerikaanse Pace University en tevens bestuursvoorzitter van de Globewide Network Academy. De bijeenkomst is bestemd voor studenten en personeel van de universiteit, maar ook voor vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en afgestudeerden van de UT.

Prof. Rada heeft veel onderzoek gedaan naar onder meer virtuele onderwijsorganisaties. Tijdens zijn voordracht aan de UT gaat hij in op dit fenomeen. Hij stelt dat het succes van deze onderwijsvorm staat of valt met de motivatie van studenten hiervoor. En ook dat virtueel onderwijs oplossingsgericht werken en het gebruik van simulaties mogelijk maakt en dat dit tot een beter inzicht leidt dan papieren boeken die overigens, volgens hem, weer de voorkeur verdienen boven 'hypertext books'. In de toekomstige virtuele classrooms zal er niet langer sprake zijn van eenzijdige communicatie van docent naar student, maar van een voortdurende uitwisseling van antwoorden en commentaren tussen studenten en docenten onderling. En ook in het bestuur van de virtuele onderwijsorganisatie zullen studenten een veel belangrijkere stem hebben. Voorts stelt Rada dat de ontwikkeling van 'classware' en 'schoolware' te sterk is gefragmenteerd. Het onderwijsmateriaal zou idealiter een co-productie moeten zijn van specialisten als onderwijskundige ontwerpers, communicatiedeskundigen en media-experts, aldus Rada. De markt voor dit soort onderwijs ziet hij bij bedrijven als Boeing die hun personeel wereldwijd voortdurend willen (bij)scholen, maar ook bij bijvoorbeeld Microsoft dat zijn klanten virtueel schoolt in de eigen software-producten.

Het WebFest kent veel ruimte voor demonstraties van telematica-toepassingen in het onderwijs en discussie over het nut hiervan. Het programma wordt geopend door prof.dr. Betty Collis, hoogleraar Teleleren aan de faculteit Toegepaste Onderwijskunde, en dr.ir. Val Jones, stafmedewerker van het CTIT. Jones zal ingaan op de mogelijkheden van 'electronic commerce' als een belangrijk nieuw ontwikkelings- en onderzoeksgebied van het World Wide Web, Collis geeft een visie op de toekomst van het World Wide Web in het hoger onderwijs.

De bijeenkomst wordt besloten met bijdragen van: de directeur van het Centrum voor Informatievoorziening, drs. Tom Koppen, de directeur Wetenschappelijke Informatievoorziening (van het DINKEL instituut), dr. Hans Roosendaal, en de wetenschappelijk directeur van het CTIT, prof. dr. ir. I.G.M.M. Niemegeers (Ignas), allen van de UT.

Het WebFest vindt plaats in het Collegezalencomplex op de campus van de Universiteit Twente en begint op 10.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie zie het Internet:
teledu.cs.utwente.nl/webfest.nsf.

Noot voor de pers: een interview met prof. Rada is mogelijk op 26, 27 of 28 mei. De pers is van harte welkom bij deze bijeenkomst. U kunt zich aanmelden bij de contactpersoon Voorlichting en Externe Betrekkingen: Martin van Zaalen, 053-489 2214, e-mail (M.A.M.vanZaalen@veb.utwente.nl).

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie