Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aandeel langdurige minima gelijk gebleven

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 27-05-99

Aandeel langdurige minima gelijk gebleven

In 1997 hadden 245 duizend huishoudens al ten minste vier jaar achtereen een inkomen onder of rond het sociale minimum. Het aantal langdurige minima nam ten opzichte van 1996 licht toe. Doordat ook het totaal aantal huishoudens steeg, bleef het aandeel van deze groep gelijk. De huishoudens die tot de langdurige minima behoorden, bestonden in totaal uit bijna 420 duizend personen. Langdurige minima kwamen relatief veel voor onder eenoudergezinnen en alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder.

Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de inkomensverdeling. De gegevens zijn voor een belangrijk deel afkomstig van de Belastingdienst.

Percentage minima is sinds 1990 nauwelijks gewijzigd

Van de ruim zes miljoen huishoudens hadden 665 duizend in 1997 een inkomen dat ten hoogste vijf procent boven het sociale minimum uitkwam. Dit betekent dat iets meer dan één op de tien huishoudens van een dergelijk inkomen moest rondkomen. In de periode 1990 tot en met 1997 is deze verhouding nauwelijks veranderd.

Bijna 4 procent van alle huishoudens had niet alleen in 1997 maar ook in de drie hieraan voorafgaande jaren een inkomen dat onder of rond het minimum lag. Ook dit percentage is in de jaren 1990-1997 nauwelijks veranderd. In 1997 bestond de groep van langdurige minima uit 245 duizend huishoudens. De voorlopige cijfers van 1997 wijzen op een lichte stijging van dit aantal ten opzichte van het voorafgaande jaar.

Bijna 1,3 miljoen mensen onder of rond het minimum

De 665 duizend huishoudens met een inkomen onder of rond het minimum bestonden gemiddeld uit bijna twee personen. In 1997 waren dus in totaal 1,3 miljoen mensen afhankelijk van een dergelijk inkomen. Hieronder bevonden zich ruim 360 duizend minderjarige kinderen.

De 245 duizend huishoudens die tot de langdurige minima behoorden, waren doorgaans wat kleiner. In 1997 bestonden zij gemiddeld uit 1,7 personen. Dit betekent dat in dat jaar bijna 420 duizend personen al langere tijd aangewezen waren op een inkomen onder of rond het minimum. Ruim een kwart hiervan was een minderjarig kind.

Eenoudergezinnen en oudere alleenstaande vrouwen

Als wordt gekeken naar de samenstelling van het huishouden, blijkt dat eenoudergezinnen het meest een inkomen onder of rond het sociale minimum hadden. Bijna de helft van de eenoudergezinnen behoorde in 1997 tot de sociale minima. Van alle eenoudergezinnen moest 17 procent langdurig van een dergelijk inkomen rondkomen.

Langdurige minima kwamen ook veel voor bij alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder. Van deze groep had 12 procent al langere tijd een inkomen dat ten hoogste vijf procent boven het voor hen geldende minimum (het AOW-pensioen) lag.

Vergelijking met koopkracht van eind jaren zeventig

De koopkracht van het sociale minimum verandert van jaar tot jaar. Zo lag de koopkracht van een bijstandsuitkering aan het eind van de jaren zeventig een stuk hoger dan in de periode vanaf 1990. Vergeleken met het sociale minimum van 1979 ontstaat dan ook een ander beeld van het aantal huishoudens met een laag inkomen. Zo waren er in 1997 ruim 980 duizend huishoudens met een koopkracht beneden het bijstandsniveau van het jaar 1979. Hiervan moesten ruim 440 duizend huishoudens al minstens vier jaar lang van een dergelijk laag inkomen rondkomen.

Technische toelichting

Het Inkomenspanelonderzoek (IPO) levert informatie over het inkomen van huishoudens en personen. De resultaten zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek onder 75 duizend huishoudens. Het IPO ontleent zijn gegevens aan de administratie van de Belastingdienst, de studiefinanciering en de huursubsidie. Voor een aantal bestanddelen zijn aanvullende berekeningen gemaakt.

De cijfers over 1997 in dit persbericht zijn voorlopig. Doordat deze cijfers deels op ramingen zijn gebaseerd, kunnen de definitieve uitkomsten voor 1997 lager of hoger uitkomen. Ook de ontwikkeling tussen de jaren 1996 en 1997 kan daardoor anders uitvallen dan op dit moment op grond van de voorlopige cijfers vastgesteld kan worden.

In dit persbericht staan huishoudens aan de onderkant van de inkomensverdeling centraal. Voor de afbakening van huishoudens met de laagste inkomens zijn twee typen inkomensgrenzen gehanteerd.

De eerste grens is gelijkgesteld aan 105 procent van het voor het betreffende huishouden van toepassing zijnde sociale minimum (bijstandsuitkering dan wel AOW-pensioen). Met behulp van deze grens is vastgesteld hoeveel inkomens onder of rond het sociale minimum liggen.

De koopkracht van het sociale minimum wijzigt echter van jaar tot jaar. Om de ontwikkeling van het aantal huishoudens met een laag inkomen te kunnen vaststellen is gekozen voor een tweede inkomensgrens die voor alle onderzoeksjaren een gelijke koopkracht vertegenwoordigt. Deze lage-inkomensgrens is gelijkgesteld aan het welvaartsniveau van het sociale minimum van 1979, het hoogste niveau in de periode 1977-1997. Hiermede wordt bereikt, dat de sociale minima in alle onderzoeksjaren tot de huishoudens met een laag inkomen worden gerekend. Bij het vaststellen van deze cijfers is rekening gehouden met de samenstelling van het huishouden.

De gegevens in dit persbericht hebben betrekking op huishoudens waarvan het hoofd (of de partner daarvan) gedurende het gehele jaar inkomen had. Studentenhuishoudens en de bevolking in instellingen, inrichtingen en tehuizen zijn buiten beschouwing gelaten.

Achtergrondinformatie

Voor achtergrondinformatie en aanvullende gegevens kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Heerlen, mevr. M Geurten of dhr. W. Kessels, tel. (045) 570 75 23; email: (infosiv@cbs.nl). Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 337 58 16.

Tabel 1. Huishoudens met een inkomen onder of rond het sociale minimum

Tabel 2. Huishoudens met een inkomen onder of rond het sociale minimum 1997 (voorlopige cijfers)

Tabel 3. Huishoudens met een laag inkomen

Tabel 4. Besteedbaar inkomen van bijstandsontvangers

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 27 mei 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...