Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

In 2001 betaald parkeren in stadscentrum Almere

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Almere

Persbericht 152

27 mei 1999

VOORSTEL B EN W:
IN 2001 BETAALD PARKEREN IN STADSCENTRUM ALMERE

Behoud van de goede bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van het stadscentrum en het kunnen blijven bieden van voldoende, veilige en goed gelegen parkeer-mogelijkheden vormen de redenen voor het college van B en W om in het stadscentrum van Almere betaald parkeren te willen invoeren. Gedacht wordt aan een tarief van circa fl. 1,50 tot fl. 2,50 per uur vanaf 1 januari 2001. Met de opbrengsten van de parkeergelden wordt gezorgd voor beheer van de parkeergarages, verwijssystemen voor de automobilisten en andere zaken die te maken hebben met een blijvend goede bereikbaarheid van het stadscentrum.

De groei van Almere en de uitbreiding van het stadscentrum met winkels, sociaal-culturele voorzieningen en het toegenomen aantal evenementen leidt er de laatste jaren toe dat steeds meer bezoekers komen, met steeds meer auto's. Op zaterdagen is het vaak moeilijk om een parkeerplek te vinden. Dit geldt met name voor het centrum van Almere-Stad. In de andere wijken doet dit probleem zich (nog) niet voor.

Een afgewogen parkeerbeleid voor de hele stad moet voorkomen dat problemen ontstaan. Daarbij wil het college van B en W rekening houden met onderlinge concurrentieposities tussen de centra van Almere en de effecten op de omliggende wijken. In het stadscentrum zal het parkeerbeleid het eerst merkbaar zijn in de vorm van beheerde garages, verwijssystemen voor automobilisten en parkeertarieven. Al in maart 1996 heeft de gemeenteraad het voornemen uitgesproken voor een parkeerbeleid inclusief betaald parkeren rond 1999. Dit gebeurde tijdens de besprekingen van de plannen voor de uitbreiding van het stadscentrum.

Voor inwoners, winkeliers, andere ondernemers en werknemers in het stadscentrum zullen vanaf 2001 speciale vergunningen worden uitgegeven. Voor inwoners wordt een richtbedrag van fl. 10,- per maand genoemd. Voor de parkeergarages en grote terreinen een richtbedrag van fl. 1,50 per uur en voor het straatparkeren fl. 2,50 per uur. Na besluitvorming door de gemeenteraad (eind september) worden de voorstellen voor het parkeerbeleid gedetailleerd uitgewerkt en zullen ook de definitieve tarieven worden bepaald.

Het college van B en W wil ook dat rekening wordt gehouden met mogelijke effecten voor het parkeren in de aanpalende wijken als de Filmwijk en de Stedenwijk. Als deze wijken onevenredig veel meer auto-overlast krijgen, zullen hier beschermenden maatregelen worden genomen.

Het voorstel van B en W wordt binnenkort besproken in de vergaderingen van de raadscommissies voor het stadscentrum (ma. 8 juni) en verkeer en vervoer ( do. 17 juni). Inwoners, winkeliers en andere ondernemers in het stadscentrum worden dezer dagen uitgebreid per brief geïnformeerd. Vanaf 21 juni tot 19 juli a.s. liggen de officiële voorstellen van B en W voor eenieder ter inzage in het informatiecentrum van het stadhuis.

Inspraak is mogelijk. Op woensdagavond 23 juni organiseert de dienst Stadscentrum voor ondernemers en andere belanghebbenden een inloop-informatieavond in het stadscentrumgebouw aan het Stadhuisplein. Deze avond is in tweeën gedeeld en begint voor ondernemers/winkeliers om 18.00 uur en voor inwoners van het stadscentrum en andere belangstellenden om 19.30 uur. In de week daarna, op dinsdagavond 6 juli vindt om 20.00 uur een officiële hoorzitting plaats waarbij de wethouder Halbesma (verkeer en vervoer) en Smeeman (stadscentrum) aanwezig zijn. Reacties kunnen vervolgens schriftelijk worden ingediend tot uiterlijk 19 juli a.s. De uiteindelijke besluitvorming vindt na de zomer plaats.


bron: Afdeling communicatie, Gemeente Almere

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie