Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mkb-enquête ondersteunt Wellink van De Nederlandsche Bank

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht


27-05-1999
Mkb-enquête ondersteunt Wellink van De Nederlandsche Bank

Hoewel er hier en daar onzekerheden zijn en zich spanningen - eventueel op termijn - zouden kunnen gaan voordoen, is de President van De Nederlandsche Bank toch redelijk positief over de economische vooruitzichten. "Thans zijn -meer dan in de afgelopen decennia - de voorwaarden aanwezig voor een structureel stabiele ontwikkeling in de geïndustrialiseerde wereld...". MKB-Nederland heeft al eerder gewaarschuwd dat we niet overdreven negatief moeten zijn over de economie. Ook de ondernemers in het mkb oordelen positief over de economische ontwikkeling, zoals naar voren komt in de 38e NIPO-enquête van mei 1999 onder ondernemers, aldus MKB-Nederland in een eerste reactie op het Jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Graag ondersteunt MKB-Nederland dan ook de positieve visie van de heer Wellink.

MKB-Nederland merkte het vorige kwartaal dat onzekerheden toenamen. Wellicht waren mkb-ondernemers toen pessimistischer gestemd als gevolg van bijgestelde ramingen van het CPB en de naweeën van de financiële crisis in de opkomende markten. Nu lijkt het negatieve psychologische sentiment te zijn uitgewerkt. Het aantal ondernemers dat positief is over de eigen omzetverwachtingen stijgt weer, evenals het aantal ondernemers dat dit jaar winst denkt te maken. Ook de verwachtingen over de eigen orderposities zijn aanzienlijk positiever. Investeringen blijven op een hoog niveau liggen en naar verwachting neemt de werkgelegenheid met meer dan 100.000 toe. Een minder positief punt is dat het aantal ondernemers dat een daling van de rente verwacht, afneemt.

De President van De Nederlandsche Bank merkt voorts op - traditiegetrouw, maar daarom niet minder onjuist - dat financieringstekorten meer moeten worden geconsolideerd en dat monetair beleid geen alternatief is voor structurele maatregelen waar het gaat om het verminderen van de werkloosheid.

Het mkb verwacht een spectaculaire groei, maar het spektakel is wankel omdat er toch enkele zwakke elementen onderliggen, namelijk:
- ondernemers verwachten stijgende rente;

- veel vacatures, dus de uitdaging van een goede personeelsvoorziening zonder looninflatie.

Om die reden is het jammer, aldus MKB-Nederland, dat Paars II op dit moment over dit onderwerp is gevallen. We hebben behoefte aan financieel-economische stabiliteit, alsmede aan voortzetting de van goede aktiepunten waaraan MKB-Nederland samen met het Kabinet werkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie