Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil debat over armoedebeleid

Datum nieuwsfeit: 27-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SP

SP wil debat over armoedebeleid

Uit CBS-cijfers blijkt de armoede onder Paars I niet af-, maar juist toegenomen. Uit vergelijking met de cijfers van de afgelopen twintig jaar wordt het beeld alleen maar schrijnender. Jan de Wit (SP) heeft minister De Vries (SZW) gevraagd om op de meest recente cijfers middels een brief te reageren. De SP vindt een debat met de Kamer nu op zijn plaats.

Niet alleen de economie, de beursindex en de werkgelegenheid zijn de laatste jaren gegroeid, maar ook het aantal minimumloners, de inkomensongelijkheid en zelfs het aantal mensen dat langdurig op het minimum zit.

Volgens een persbericht van het CBS van vandaag moeten bijna een miljoen huishoudens van een laag inkomen, d.w.z. onder de armoedegrens van 20 jaar geleden, zien rond te komen. Ruim 440 duizend huishoudens is langdurig hiertoe veroordeeld. Bijna een kwart miljoen huishoudens leeft langdurig op of onder het huidige (veel lagere) minimum. Dit is een stijging t.o.v. het voorgaande jaar.

Deze cijfers hangen rechtstreeks samen met de toegenomen inkomensongelijkheid. Terwijl de inkomensongelijkheid tussen 1985 en 1990 het snelst toenam, is dat proces ook na 1990 doorgegaan. De gemiddelde koopkracht van een gestandaardiseerd huishouden is sinds 20 jaar geleden met 7% gestegen, vooral door de toename van het aantal tweeverdieners. Ondertussen is de koopkracht van een minimumloner sinds 1979 met ruim 23% gedaald (CBS-persbericht, 25 maart 1999).

De werkgelegenheid is onder Paars weliswaar gegroeid, maar vooral het aantal banen tegen minimumloon is gestegen: van 2% in 1993 tot wel 5% in 1997 (CBS, 7 mei 1999). Het trieste gecombineerde resultaat is dus dat de armoede in ernst is toegenomen, maar ook dat het aantal mensen dat (langdurig) in armoede leeft, ook onder Paars, is toegenomen.

 

 

Voor meer informatie:

Jan de Wit: (070) 318 2807 of 06 22 78 80 42

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie