Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe klinische methode maakt ontstekingen zichtbaar

Datum nieuwsfeit: 28-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technologie Stichting STW

mei 1999

Nieuwe klinische methode maakt ontstekingen bij patiënt zichtbaar

In een project van de Technologiestichting STW hebben onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen in samenwerking met collega's van de Universiteit Utrecht een nieuwe methode ontwikkeld waarmee zij infecties en ontstekingen bij patiënten zichtbaar kunnen maken. De methode maakt gebruik van microscopisch kleine bolletjes (liposomen) die zich in infectie-haarden in het lichaam concentreren. Voor het detecteren van de infecties zijn de liposomen voorzien van een radioactieve stof, zodat hun verdeling door het lichaam met een gammacamera is vast te leggen. De eerste tests bij patiënten zijn veelbelovend.

In het STW-project ontwikkelde een onderzoeksteam van artsen, chemici en fysici een preparaat van liposomen om inwendige infectie- en ontstekingshaarden op te sporen. Liposomen zijn bolvormig en hebben een doorsnee van ongeveer ééntiende micrometer. De traditionele manier om ontstekingshaarden op te sporen maakt gebruik van de witte bloedcellen van de patiënt zelf. Deze bloedcellen worden radioactief gelabeld en weer toegediend aan de patiënt. De witte bloedcellen zoeken actief de ontstekingshaard op en hopen zich er op. Die concentratie is vervolgens met een gammacamera zichtbaar te maken. De bereiding van gelabelde witte bloedcellen neemt echter circa drie uur in beslag. Het onderzoeksteam ging daarom na of gelabelde liposomen een geschikt alternatief vormen voor gelabelde witte bloedcellen. De eerste experimenten bij ratten met bacteriële infecties gaven aan dat de liposomen zich inderdaad in infectiehaarden ophopen. De liposomen dringen gemakkelijk door in het aangetaste weefsel, doordat de bloedvaten er verhoogd doorlaatbaar zijn. Een dag na injectie in het bloed was de concentratie van de liposomen in de infectiehaard meer dan veertig maal hoger dan in het omringende, gezonde weefsel. Experimenten in ratten en konijnen gaven vervolgens aan dat een breed scala aan infecties en ontstekingen met deze liposomen gelokaliseerd kan worden. Zo bleken radioactieve liposomen ontstekingen van de dikke darm (colitis), botinfecties (osteomyelitis), buikabcessen en reumatische artritis goed zichtbaar te maken. Voorts toonde het team aan dat liposomen ook zijn te gebruiken in dieren met bijzonder weinig witte bloedcellen (neutropenie). Kankerpatiënten vertonen tijdens intensieve chemotherapie vaak neutropenie. Het gebruik van gelabelde witte bloedcellen is bij deze patiënten niet mogelijk omdat het aantal witte bloedcellen bij hen te laag is. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of radioactief gelabelde liposomen in de klinische praktijk een geschikt alternatief vormen voor gelabelde witte bloedcellen. Inmiddels worden de radioactief gelabelde liposomen getest in patiënten. De eerste resultaten van deze studies geven aan dat met dit nieuwe preparaat allerlei infecties en ontstekingen afgebeeld kunnen worden: bacteriële artritis, reumatoïde artritis, geïnfecteerde heupprotheses, geïnfecteerde bloedvatprotheses, colitis, buikabcessen en long-infecties. Liposomen zijn in de jaren zestig ontdekt toen fosfolipiden in water werden gebracht. Fosfolipiden zijn moleculen met een water aantrekkende kop en een vetachtige staart. In een waterig milieu blijken de fosfolipiden spontaan microscopische bolletjes te vormen.

Nadere informatie bij dr. Otto Boerman of prof. dr. Frans Corstens (AZN, Nucleaire geneeskunde), tel. 024 3613813, fax 024 3618942, e-mail: (O.Boerman@nugen.azn.nl) of bij dr. Chris Mombers (STW), tel. 030 6001275, fax 030 6014408, email: (chris@stw.nl).


© STW, 1997 Laatste wijziging: 27-05-1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie