Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actualisering informatie Kosovo-operaties

Datum nieuwsfeit: 28-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: Actualisering informatie Kosovo-operaties

DV/PB45/99 Den Haag, 28 mei 1999

Koninklijke Luchtmacht:
In het afgelopen etmaal heeft het detachement twintig operationele missies gevlogen. Het betrof twee luchtverdedigings/escortevluchten, twee verkenningsmissies en zestien aanvalsvluchten. De aanvalsvluchten waren gericht tegen een kazerne, meerdere radio-relaystations en brandstofinstallaties in Servië en radio-relaystations en kazernes in Kosovo. Bij de uitvoering van de aanvallen werd zowel gebruik gemaakt van zogenoemde vrijvallende bommen als precisiewapens. Inmiddels heeft het Nederlandse detachement in totaal 1.116 missies gevlogen, waarbij meer dan zevenhonderd bommen en geleide wapens werden ingezet. Daaronder een groot aantal precisiewapens, zoals lasergeleide bommen en AGM-65 Maverick infrarood geleide raketten voor het aanvallen van gronddoelen. Alleen gisteren al werden acht Maverick-raketten ingezet.

Inzet overige toestellen - Gisteren werden twee operationele vluchten uitgevoerd met de beide KDC-10 tankers vanaf de vliegbasis Eindhoven. Het totale aantal uitgevoerde tankopdrachten komt daarmee op 112. Met C-130 Hercules transportvliegtuigen werden twee ondersteunende vluchten uitgevoerd ten behoeve van het detachement in Amendola. Het totale aantal vluchten met C-130 Hercules en Fokker 60 vliegtuigen - uitgevoerd ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië en Albanië of voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië, komt hiermee op tachtig.

Het in Albanië gestationeerde helikopterdetachement heeft met haar drie CH-47D Chinook transporthelikopters gisteren tien vluchten gemaakt. In totaal zijn er nu in Albanië 254 vluchten uitgevoerd, terwijl het detachement - afkomstig van de vliegbasis Soesterberg - eerder 151 missies uitvoerde in Macedonië. Een dezer dagen wordt een van de drie Chinook-helikopters afgelost door een andere CH-47D van de vliegbasis Soesterberg in verband met periodiek groot onderhoud. De Chinook helikopters worden de komende dagen onder meer ingezet voor het overvliegen van vluchtelingen van kampen in Noord-Albanië naar kampen in andere delen van het land. In verband met het terugtrekken van Hr. Ms. Rotterdam zullen de luchtmachthelikopters de medische evacutatietaak van de Lynx-helikopters van de marine overnemen. Koninklijke Marine:
Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam zal aan het eind van deze maand terugkeren naar Nederland in verband met noodzakelijk, eerder uitgesteld garantie-onderhoud. De terugkeer van de 'Rotterdam' is mogelijk nu zij niet langer onmisbaar is voor de logistieke ondersteuning van de Nederlandse eenheden in Albanië. Naar verwachting vertrekt het schip op 30 mei naar Nederland.

Het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong zet haar patrouille-taken in de nabijheid van de Albanese havenstad Durrës als lid van de 'Standing Naval Force Medditeranean' voort. Eén van de taken die het schip er bij heeft gekregen is het rapporteren welke koopvaardijschepen er van en naar Montenegro varen.

Koninklijke Landmacht:
De transportcompagnie van de landmacht voert in Albanië bijna dagelijks hulptransporten uit. Totaal zijn tot op heden 1241 ton hulpgoederen en 3313 vluchtelingen getransporteerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie