Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discriminatie Nederlandse aannemers door Duitse belasting

Datum nieuwsfeit: 28-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

28 mei 1999

DISCRIMINATIE NEDERLANDSE AANNEMERS DOOR DUITSE BELASTINGWETGEVING

Door nieuwe Duitse belastingwetgeving worden opdrachtgevers van Nederlandse bedrijven die bouwwerkzaamheden in Duitsland uitvoeren verplicht 25 % van de aanneemsom aan de Duitse fiscus te betalen. Dit om de fiscale verplichtingen die de buitenlandse aannemer heeft jegens de Duitse fiscus veilig te stellen. Duitsland werpt hiermee een nieuwe barricade op voor buitenlandse aannemers om in Duitsland aan het werk te gaan. Een beperking van het vrije verkeer van personen, goederen en diensten vindt Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten. Daarom heeft zij hierover kritische vragen gesteld aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Oomen-Ruijten wil dat de Europese Commissie toetst of deze Duitse belastingmaatregel wel toelaatbaar is. " Het is niet de eerste keer dat Duitsland met nationale regels het grensoverschrijdend verkeer belemmert.
De bouwondernemers die in Duitsland werken ondervinden al langer problemen bij het uitvoeren van werkzaamheden."

Ook het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, een onlangs nog aangescherpte Duitse maatregel, werpt een drempel op voor bouwondernemers. Deze wet verplicht bouwondernemers die in Duitsland werken dagelijks, vooraf te melden welke werknemers op een bepaalde bouwplaats aanwezig zijn. Ria Oomen-Ruijten: " Deze regel is in het leven geroepen om problemen met koppelbazen en illegalen tegen te gaan, dat begrijp ik wel maar in de praktijk blijkt het onwerkbaar. Bij een werkbezoek onlangs aan de NVOB Limburg heb ik begrepen dat de regen van Duitse boetes en de administratieve rompslomp hierdoor veroorzaakt terughoudendheid tot gevolg hebben bij de Limburgse aannemers wat betreft het werken in Duitsland. Dat is niet het Europa dat wij met zijn allen voorstaan. Ook dit dossier is onder de aandacht van de Europese Commissie gebracht."

Het stellen van vragen aan de Europese Commissie kan problemen verhelpen. Oomen-Ruijten: " Enige tijd geleden heb ik de problematiek over de vakantiebonnen aangekaart. Deze zaak lijkt nu na het antwoord en de daarop volgende interventie van de Europese Commissie opgelost."

Met weer een nieuw probleem is voor Ria Oomen-Ruijten de maat nu echt vol. Ze hoopt dat de Europese Commissie door deze vragen nu een standpunt inneemt in deze kwestie en eventueel Duitsland hierover op het matje roept.

Voor meer informatie: Ria Oomen-Ruijten, telefoon 06 -53232412 Eduard Slootweg, Voorlichter CDA/EVP-delegatie, telefoon 00 32 75 721280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie