Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus: Spiritualiteit in het dagelijks leven

Datum nieuwsfeit: 29-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE OP VERSCHEIDENHEID" 1999 Stichting filosofie Oost - West

Zaterdag 29 mei (10.00 -16.30 uur; toegang ƒ 50,- per dag aan de zalen te voldoen).
Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.

Spiritualiteit in het dagelijks leven: Bevrijdende communicatie, Hr. N. Tydeman

De heer N. Tydeman (1942) is zenleraar. Nico Tydeman studeerde theologie in Nijmegen. Hij begon zijn zentraining in 1971 bij Karlfried Dürckheim. Sinds
1984 is Nico Tydeman leerling van Genpo Roshi (Salt Lake City, VS). Hij geeft zentrainingen aan vaste groepen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Nico Tydeman: “Het doel van de zenweg is Verlichting. De vraag is: wat wordt er bedoeld met 'Verlichting'? Aan de hand van enkele zenverhalen wil ik laten zien wat de grote Chanmeesters uit het begin van de zengeschiedenis (China, 6e tot 9e
eeuw A.D.) op het oog hadden. Verlichting is voor hen geen individuele zaak noch een persoonlijke ervaring, maar een wijze van gedrag. Met hun gedrag gaven zij antwoord op de grote vragen rond leven en dood. Verlichting speelt zich af tussen twee mensen - leraar en leerling - die op een bevrijdende manier met elkaar wisten te communiceren over de diepste betekenis van het menselijk bestaan.
Kenmerken van dit gedrag zijn: alledaags, spontaan, zonder opzet, zonder bedoeling, creatief, geïmproviseerd, virtuoos. Het betreft een gedrag waarop eigenlijk geen voorbereiding mogelijk is. Maar de Chanmeesters leerden hun leerlingen zich voor te bereiden op dat wat niet voor te bereiden is: bevrijdend denken en bevrijdend handelen. Dat is hun Chan-Boeddhistisch onderricht: sunyata, non-dualiteit, niet-weten, intimiteit, de Grote Dood.”

Syllabus Bevrijdende communicatie

Publicaties van Nico Tydeman
Zitten, de praktijk van Zen;
Vormen van Oneindige Leegte - het Boeddhisme in Japan; Het temmen van de os.
Alle van de uitgever Karnak te Amsterdam.

ALGEMENE GEGEVENS:


1. FOW is een landelijke organisatie: de Stichting Filosofie Oost - West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht en economisch gewin. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.


2. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.


3. Overige data voor 1999 24 april, 29 mei, 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december.


4. Voor inlichtingen over de activiteiten: Hans Bosse e-mail (hj.bosse@wxs.nl) en Jacob Boszhard e-mail (istar@xs4all.nl).


5. Folder en inschrijven bij: het secretariaat van Filosofie Oost - West Helleberg 4, 5508 BL Veldhoven.


6. Zie voor 29 mei ook:

- Spiritualiteit in het dagelijks leven: Bevrijdende communicatie, Hr. N. Tydeman

- Indische filosofie: Het Hindoeïsme, Dr. B.M.J. Nagel
- Filosofische, theologische en mystieke stromingen in de hedendaagse soennitische Islam en hun verspreiding in Europa, Dr. G.A. Wiegers
- Mystiek, op weg naar een innerlijke en een uiterlijke revolutie, Dr. D. van Egmond

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie