Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dag van het Park in 89 Vlaamse gemeenten

Datum nieuwsfeit: 29-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

PERSMEDEDELING

VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

25 mei 1999

29 en 30 mei: Dag van het Park in 89 Vlaamse gemeenten

Tijdens het weekeind van 29 en 30 mei beleeft Vlaanderen voor de negende maal de Dag van het Park. Samen met 89 Vlaamse provincies, steden, gemeenten maar ook private organisaties organiseert de afdeling Bos & Groen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een actiedag rond parken en openbaar groen. Een actiedag die door de recente ontwikkelingen historisch is te noemen. Het Vlaams Parlement heeft immers op 5 mei jl. de aanpassing van het Bosdecreet goedgekeurd, waarbij een uitbreiding naar parken is gerealiseerd. Voor het eerst kunnen parken een wettelijke erkenning krijgen. De uitvoeringsbesluiten zullen vastleggen aan welke criteria parken dienen te voldoen en hoe de eigenheid en de functievervulling in de toekomst zullen worden verzekerd. Verder wordt een financiële ondersteuning in het vooruitzicht gesteld.

Rol de groene loper uit

Dit jaar wordt de actie georganiseerd rond het thema 'Rol de groene loper uit'. We gaan op ontdekkingstocht naar de groene verbindingen tussen de stad en het platteland, naar de groene elementen zoals plantsoenen, bomen, parken, bossen en natuurgebieden. Kunnen we nog op een veilige en groene manier het platteland bereiken? Vinden we nog voldoende ruimte om onze kinderen te laten spelen, om onszelf in harmonie met de natuur en het landschap te ontspannen? Vinden we dit alles in voldoende mate en hoe is het gesteld met de kwaliteit ervan?

Met de Dag van het Park nodigt Bos en Groen iedereen uit om op een bewuste manier de verscheidenheid aan groenvoorzieningen in de meest ruime zin te ontdekken. Hiertoe worden op 89 plaatsen in Vlaanderen wandelingen, fietstochten en andere doe-activiteiten georganiseerd.

Deze ontdekkingstocht is echter niet vrijblijvend op een ogenblik dat Vlaanderen op alle niveaus ruimtelijke structuurplannen opstelt. Voldoende groen is een dwingende voorwaarde om de leefbaarheid in het Vlaanderen van de 21e eeuw te verzekeren. De groene loper is voor de stedeling de groene navelstreng die hem verbindt met de natuur van buiten. Die navelstreng mag en kan men niet doorknippen. En waar dit in het verleden toch is gebeurd moet men die zeker herstellen.

Gaststad Ieper

Ieder jaar gaat de afdeling Bos & Groen scheep met een stad of gemeente voor de organisatie van de officiële plechtigheden op gewestelijk niveau. Dit jaar is Ieper de gaststad. Nieuw dit jaar is dat deelnemen aan de activiteiten in de gaststad synoniem is voor het meesparen voor meer en nieuw groen in de stad. Iedereen krijgt zo de kans om te tonen dat hij mee wil werken aan het groener en aantrekkelijker maken van zijn omgeving. Het resultaat van de spaaractie wordt meegedeeld op 30 mei omstreeks 19 uur en dit tijdens het parkfeest dat wordt georganiseerd in het Koningin Astridpark, in het centrum van Ieper.

Programmabrochure

Alle programma's van de 89 deelnemende besturen zijn gebundeld in een handige brochure die vanaf 17 mei beschikbaar is in de gemeentehuizen en bibliotheken. De brochure kan ook worden aangevraagd via de Vlaamse Infolijn op het nummer 0800/3 02 01. De Infolijn zal bovendien op zondag 30 mei (niet op zaterdag 29 mei) uitzonderlijk open zijn voor late beslissers die nog willen weten waar en hoe ze kunnen deelnemen.

Wie vooraf nog meer informatie wil over de Dag van het Park kan terecht op het permanent secretariaat van de actie:
Permanent Secretariaat 'Dag van het Park' p/a AMINAL - afdeling Bos & Groen
Graaf de Ferraris-gebouw
Emile Jacqmainlaan 156 bus 8
1000 Brussel

Contactpersoon: Yves Decuypere
tel. (02)553.81.12 fax (02)553.81.05 e-mail: (Bos.Groen@lin.vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie