Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil betere bescherming journalistieke vrijheid

Datum nieuwsfeit: 01-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SP

SP wil betere bescherming journalistieke vrijheid

RTV-Noord heeft met grote tegenzin opnames van de voetbalrellen bij het Veendamstadion De Langeleegte af moeten staan aan justitie. Dit is de zoveelste in een reeks van inbeslagnames van journalistiek materiaal door justitie. De SP vreest dat journalisten steeds meer gebruikt worden als verlengstuk van justitie en meent dat hierbij de journalistieke vrijheid in het geding is. De SP vindt dat er op korte termijn een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten moet komen. SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft de minister van Justitie hiertoe vandaag de volgende vragen gesteld:


1. Kent u het bericht 'RTV-Noord staat beelden van voetbalrellen alsnog af'?

2. Is er sprake van een toename van de inbeslagname van journalistiek materiaal, waardoor journalisten steeds meer gebruikt worden als een verlengstuk van Justitie?

3. Kunt u aangeven wat in het licht van achtereenvolgende inbeslagnames van journalistiek materiaal door Justitie het verschoningsrecht voor journalisten feitelijk nog voorstelt?

4. Deelt u onze mening dat het wenselijk is dat er op korte termijn een wettelijke regeling komt die voorziet in een verschoningsrecht voor journalisten?

Indien nee, waarom niet?
Indien ja, bent u bereid zelf met een wetsvoorstel hiertoe te komen en de ontwikkelingen ten aanzien van het in vergaderjaar 1992-1993 ingediend initiatiefwetsvoorstel van de heer Jurgens niet langer af te wachten?

 

 

Voor meer informatie:

Marianne Langkamp: 070-3183805

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie