Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring IPPNW/NVMP inzake Kosovo

Datum nieuwsfeit: 01-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

KOSOVO-STATEMENT IPPNW

Aan: De Minister van Buitenlandse Zaken

de heer J.J. van Aartsen

Utrecht, 01-06-1999

Excellentie,

Wij hebben elkaar ontmoet tijdens de Hague Appeal vredesconferentie op 15 mei jl. Op die dag werden verschillende standpunten naar voren gebracht.

Het door u reeds bij de openingsceremonie naar voren gebrachte regeringsstandpunt werd nog eens onderstreept door premier Kok, die hierbij tevens aangaf, niet anders dan de andere aanwezigen, graag een einde te zien aan de oorlog in Kosovo. Over de wegen naar die beëindiging werd en wordt verschillend gedacht.

Wij zijn verheugd over uw stellingname ten faveure van aanklager Louise Ardon ten aanzien van het aanklagen van president Milosevic voor het ICTY en willen u middels deze brief daarin steunen. Tevens willen wij de reeds in het (inmiddels demissionaire) kabinet ontstane behoefte een gevechtspauze in te lassen ter bevordering van een diplomatieke oplossing ondersteunen. Met klem willen wij aangeven dat door het steeds verder verwoesten van de infrastructuur (buiten de regelrechte missers op ziekenhuizen) de gezondheidszorg in dat land ernstig verstoord wordt. Het uitvallen van waterleiding en elektriciteit heeft als gevolg dat couveuses voor nog niet levensvatbare baby's slecht of in het geheel niet functioneren. Rö- ;ntgenapparatuur werkt niet waardoor diagnoses niet kunnen worden gesteld en ziekten niet kunnen worden opgespoord. Laboratoriumapparaten werken veelal op elektriciteit. Bij uitval van laboratoriumtesten wordt diagnosestelling meer een veredeld gokwerk. Operaties moeten worden uitgevoerd onder slechte belichting. Kortom geneeskunde moet worden bedreven op een onaanvaardbaar primitieve wijze.

De contacten die wij nog hebben met collegae geven ons een triest beeld, waarbij ook de democratische krachten steeds verder bedreigd worden door de veranderende houding ten opzichte van het Westen. Wij vrezen dat bij continuering van de bombardementen de dialoog binnen voormalig Joegosla- vië en de deelname met democratisch denkende mensen daarin zwaar onder druk komt te staan zo niet onmogelijk zal worden.

Wij vragen u daarom met klem uw invloed binnen NATO-verband uit te willen oefenen teneinde dit doel te bereiken.

U Hoogachtend,

H.O. Spanjaard, MD, vice voorzitter NVMP (IPPNW).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie