Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincies verontrust over voortgang vernieuwing platteland

Datum nieuwsfeit: 01-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Zwolle, 1 juni 1999

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincies Limburg, Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht

Verdeling Europese structuurfondsen doet geen recht aan vernieuwing platteland

PROVINCIES VERONTRUST OVER VOORTGANG VERNIEUWING PLATTELAND

Er komt Europees geld voor de vernieuwing van het platteland. Dat is echter onvoldoende om de vernieuwing van het platteland in Limburg, Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uit te voeren in het tempo dat de provincies wensen. Het kabinet heeft de 1,4 miljard gulden verdeeld die ons land in de periode 2000-2006 van de Europese Unie krijgt. Daarvan gaat slechts 372 miljoen naar de vijf provincies voor de uitvoering van de reconstructiewet. De rest gaat naar het Noorden des lands (693 miljoen) en de grote steden (422 miljoen). Limburg, Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht zijn teleurgesteld over het kabinetsbesluit. In ieder geval wordt het nut en de noodzaak van de reconstructiewet erkend, al vinden de provincies dat er onvoldoende geld ter beschikking gesteld wordt. De provincies zullen zich tot de Tweede Kamer richten om te bereiken dat de vernieuwing van het platteland de aandacht krijgt die het verdient.

Nieuwe kansen voor milieu, natuur en sociaal-economisch draagvlak

De vijf provincies hebben in de komende 12 jaar enkele miljarden nodig voor de uitvoering van de reconstructiewet. De reconstructiewet maakt de vernieuwing van het platteland mogelijk. Het gaat om een versnelde uitvoering van het milieu- en natuurbeleid, kansen voor een duurzame landbouw op de goede plaats, aandacht voor cultuurhistorische waarden en toerisme en recreatie. Samen met de gemeenten, de natuur- en milieuorganisaties, de waterschappen en natuurlijk de landbouworganisaties werken de provincies aan plannen om de vernieuwing van het platteland vorm te geven. Het gaat om de herinrichting van een gebied van 1,1 miljoen hectare, een uitdaging zonder weerga.

Met de Europese middelen ( 372 miljoen) en de circa 1,1 miljard die in het kader van het regeerakkoord is toegezegd, resteert er nog een tekort van 600 tot 800 miljoen gulden. De provincies willen dat de reconstructiewet er komt en dat het kabinet de toezeggingen uit het regeerakkoord gestand doet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie