Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DSM en Bertschi realiseren intermodale transportketen

Datum nieuwsfeit: 01-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
DSM Persbericht

1 juni 1999


- DSM en Bertschi (CH) realiseren een intermodale transportketen zonder spoorgrenzen -

Innovatief logistiek spoorconcept van Noord-Duitsland naar de Benelux

Een voor de spoorwegen nieuwe interessante groeimarkt wordt ontsloten : Vanaf 1 juni 1999 worden voor het eerst volle treinen met zeer lichte kunststofvlokken internationaal over het spoor vervoerd. Voor dit transport werden speciale containers met een groot volume ontwikkeld en geproduceerd. Met deze "High Cube Bulk Containers" (90 m3), welke zeer snel gelost kunnen worden, wordt een optimale intermodale transportketen opgebouwd.

Opdrachtgever voor deze innovatieve transportketen is het chemieconcern DSM. Uitgangspunt bij dit concept was enerzijds de integratie van de "supply chain" vanaf de productie-installatie in Stade (Noord-Duitsland) tot de DSM-compoundeerfabriek in Genk (België) en anderzijds een economisch aantrekkelijke en milieuvriendelijke oplossing. "Met de eerste volle trein uit Stade vieren we vandaag de succesvolle start van dit op logistiek gebied innovatieve project", aldus Frank Otten, manager Physical Distribution bij DSM.

Het logistieke concept werd door het Zwitserse Transportbedrijf Bertschi AG uit Dürrenäsch ontwikkeld en gerealiseerd. Bertschi is ook als logistieke dienstverlener actief in geheel Europa. De intermodale afwikkeling van het transport vindt plaats middels een zogenaamde treinshuttle tussen de overslagterminal in Stade en de Rail Terminal in Born (L). Vanaf 1 juni 1999 zal in eerste instantie één volle trein per week tussen de beide terminals rijden. In het jaar 2000 zal daar een tweede rit bijkomen en op langere termijn zal de frequentie verder toenemen. Te zijner tijd zal er een onderzoek verricht worden naar een uitbreiding van deze shuttle naar Scandinavië.

De Stade-Born shuttle was economisch slechts mogelijk door een nauwe samenwerking tussen DB Cargo en NS Cargo. De trein zal vanaf de herfst van dit jaar zonder "grensafwikkeling" op toerbeurt door een van de twee spoorwegmaatschappijen gereden worden. "Dit spoorverkeer zonder grenzen tussen de beide deelnemers is het resultaat van "pioniers", vooral als men bedenkt dat er tussen de partijen over dit project reeds contractueel overeenstemming was bereikt vóórdat de fusie tussen DB Cargo en NS Cargo bekend gemaakt werd", aldus Hans-Jörg Bertschi, directeur van Bertschi AG.

DSM gaf de voorkeur aan het logistieke concept van Bertschi, omdat de materiaalstroom door het gebruik van "High Cube Bulk Containers" opmerkelijk flexibel kan worden gestuurd. Bovendien kan het aantal benodigde transporten met dit soort materieel gereduceerd worden. "Voor ons speelt ook het milieu een belangrijke rol", zegt Frank Otten. "Bij gelijke offertes hebben wij een voorkeur voor de milieuvriendelijke transportmogelijkheden zoals via water en het spoor", benadrukt hij.

De logistiekonderneming Bertschi AG is in 13 Europese landen actief en specialiseert zich met name op de chemische industrie. Het betreft met name logistieke concepten voor vloeibare en vaste chemieproducten. De onderneming heeft 650 medewerkers en een omzet van EUR 120 miljoen. Meer dan 60% van de transporten wordt intermodaal per spoor vervoerd.

Het chemieconcern DSM heeft een omzet van NLG 14 miljard (EUR 6,4 miljard) en telt bijna 23.000 medewerkers.

Verdere informatie:

DSM N.V. Frank Otten, manager Physical Distribution

tel : 31-(0)46-4773875, fax : 31-(0)46-4770003

Bertschi AG Hr. Markus Tröndle, Projektleiter

Hr. Dr. Hans-Jörg Bertschi, Geschäftsführer

tel : 41-62-7676700, fax : 41-62-7676800

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie