Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brits kostuumdrama Aristocrats bij NET5

Datum nieuwsfeit: 02-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NET5

Persberichten Aristocrats: familiesaga van vier adellijke zusters in de 18e eeuw

'Aristocrats' woensdag 2 juni, tussen 21.20 en 22.30 uur bij NET 5.

Bepoederde pruiken, hoepelrokken, politieke en seksuele intriges waren de belangrijkste ingrediÎnten in het leven van de Engelse aristocratie in de achttiende eeuw. Het prachtige Britse kostuumdrama 'Aristocrats' per 2 juni te zien bij NET 5, vertelt het verhaal van vier vrouwen wier leven bepaald werd door deze elitaire wereld. De, op historische feiten gebaseerde familiesaga van de aristocratische zusters Lennox omspant een van de meest turbulente periodes van de Britse geschiedenis. Van het begin van de Gregoriaanse periode tot de aanvang van het Victoriaanse tijdperk drukten de vier zussen, geboren in ÈÈn van de meest respectabele families van Groot-BrittanniÎ, een onuitwisbaar stempel op hun omgeving.

De Lennox-zusters waren opmerkelijke vrouwen. Recht-door-zee, intelligent en vastbesloten, met een zesde zintuig voor de veranderende ideeÎn en normen die dit tijdperk kenmerken, werden zij allen getekend door de veranderingen waarvan ze getuige waren. Ondanks de enorme welvaart en de beschermde omgeving waarin ze opgroeiden, moesten de dames leren buigen voor de vooruitgang. Hun verhaal is een aaneenschakeling van politieke intriges, romantiek, solidariteit en familieverraad.

De oudste zuster Caroline trouwt een man die premier kon worden in een andere tijd en werd de moeder van ÈÈn van de beroemdste politici van de oppositie in de achttiende eeuw. Emily Lennox werd de vrouw van de hoogste edelman van Ierland en baarde 21 kinderen, waaronder ÈÈn van Ierlands meest gevierde revolutionairen. Louisa trouwde Ierlands rijkste man. Sarah, de jongste, flirtte met de toekomstige koning van Engeland, de latere George III, en met het idee om koningin te worden. Toen de toenmalige Prins van Wales echter een verstandshuwelijk sloot, was Sarah daardoor zo gekwetst dat ze zich liet verleiden tot een reeks scandaleuze liaisons, wat haar het middelpunt van roddel en achterklap maakte.

De zusters Lennox waren de dochters van de tweede Hertog van Richmond, wiens vader een van de vele bastaardzonen van Charles de Tweede was. Het hertogdom werd gecreÎerd om Richmonds onwettige afkomst te verhullen. Een gewoonte die niet zeldzaam was in deze tumultueuze tijd.

In de eerste aflevering wordt deze edelman op achttienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de dertienjarige Sarah Cadogan. Direct na de huwelijksceremonie vertrekt Richmond echter naar het continent om pas drie jaar later terug te keren in de armen van de mondaine Londense jet-set. Tijdens een bezoek aan de schouwburg valt zijn oog op een mooie jonge vrouw. Als hij naar haar naam informeert, is zijn verbazing en vreugde groot als blijkt dat de schone onbekende zijn vrouw Sarah is. Richmond wordt oprecht verliefd op zijn echtgenote. Zijn huwelijk is een goed voorbeeld van het feit dat ook gearrangeerde huwelijken gelukkig kunnen zijn. Dat zal hij zijn dochters althans regelmatig voorhouden.

Een jaar later wordt zijn oudste dochter Caroline geboren, kort daarop gevolgd door Emily en Louisa. Caroline blijft ongetrouwd tot haar eenentwintigste, hoewel ze een gewilde huwelijkskandidate is. Tot grote consternatie van haar ouders kiest ze uiteindelijk voor de rijzende politicus Henry Fox, die echter niet alleen van burgerlijke afkomst is, maar ook bijna dezelfde leeftijd als haar vader heeft. Caroline voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot Henry's energie, ambitie, promiscuÔteit en onlesbare dorst naar macht. Voor Caroline is Fox de personificatie van de verboden vrucht. Haar ouders blijven echter onverbiddelijk tegen de verbintenis, wat Caroline ertoe verleidt stiekem met Fox te trouwen. Als haar vader dit ter ore komt, onterft hij zijn oudste dochter. Caroline is nu volledig alleen met de man die zij gekozen heeft.

Het zesdelige 'Aristocrats' is gemaakt door David Snodin. Zijn werk tot op heden omvat ondermeer produkties als 'Kingsley Amis', 'The Green Man' met Albert Finney, 'Calling the Shots' met Lynn Redgrave; 'Into the Fire' en de veelgeprezen serie 'Goodbye Cruel World' (winnaar RTS Award voor beste serie en de Prix Europa, Berlijn, voor het beste drama).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie