Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kredietregistratie 150 miljoen keer geraadpleegd

Datum nieuwsfeit: 02-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING BKR

Kredietregistratie 150 miljoen keer geraadpleegd

Tiel, 2 juni 1999: Bij BKR in Tiel werd een nieuw record gevestigd. De 'tikkenteller' op de centrale kredietregistratie liet onlangs zien dat het bestand voor de 150 miljoenste keer werd geraadpleegd. Financieringsmaatschappij Vola uit Amsterdam bleek verantwoordelijk voor het bereiken van deze mijlpaal.

In de centrale kredietregistratie staan de gegevens van iedereen die in Nederland een krediet heeft of tot voor kort had. In tegenstelling tot hetgeen veel mensen denken, gaat het hierbij niet om een lijst van wanbetalers. BKR registreert gewoonweg alle kredieten en niet alleen de betalingsachterstanden. De registratie is bedoeld om een verantwoorde financiële dienstverlening mogelijk te maken. Kredietverleners raadplegen BKR vooraf om te zien welke kredieten een cliënt al op zijn naam heeft staan of recentelijk heeft beëindigd. Mede op grond hiervan beoordelen zij of een nieuwe financiering verantwoord is.

Toename
De laatste vijf jaar neemt het aantal raadplegingen van de centrale kredietregistratie snel toe. De gezamenlijke financiële dienstverleners hadden er dertig jaar voor nodig om de 100 miljoen te bereiken. Nu - krap vijf jaar verder - is dat aantal al anderhalf keer zo groot. Volgens J. Lobstein, directeur van BKR, is deze snelle toename te verklaren uit een combinatie van factoren. 'Het gaat goed met Nederland en onder dergelijke omstandigheden zijn consumenten eerder geneigd een lening aan te gaan. Tegelijkertijd is het Nederlandse systeem van kredietregistratie snel en relatief voordelig. BKR raadplegen vergt slechts enkele seconden en kost maar net een gulden. Vergeleken met andere Europese landen is bij ons de financiële drempel om navraag te doen uitermate laag. Dit heeft ertoe geleid dat de 'BKR-toets' tot de standaardprocedure behoort van alle beroepsmatige kredietverleners in Nederland'.

Cruciaal
Directeur A.A.M. Beijersbergen van Henegouwen is meer trots dan verrast dat juist Vola - dat deel uitmaakt van zijn organisatie - de 150 miljoenste raadpleging deed. Volgens hem is de centrale krediet-registratie van cruciaal belang voor zijn organisatie. Financieringsmaatschappij Vola is onderdeel van ING en volledig gespecialiseerd in de verkoop van consumptieve financieringen via professionele kredietbemiddelaars. Naast de traditionele persoonlijke leningen en doorlopende kredieten heeft de organisatie ook combinatieproducten, lease-constructies en hypotheken. Elke dag verwerkt Vola vele kredietaanvragen. Het is volgens Beijersbergen van Henegouwen dan ook niet toevallig dat juist Vola de 150 miljoenste raadpleging deed.

Trots
Vola heeft volgens Beijersbergen Van Henegouwen een jarenlange ervaring opgebouwd in de markt voor consumptief krediet, wat ook als zodanig wordt onderkend door de diverse marktpartijen. 'Ook met BKR hebben we een goede relatie opgebouwd. De behoefte aan objectieve, betrouwbare, up-to-date informatie over de aspirant kredietnemer is van wezenlijk belang voor een financieringsmaatschappij als Vola. Met deze informatie zijn wij in staat te voorkomen dat mensen méér krediet op zich nemen dan verantwoord is
gezien hun draagkracht. Tegelijkertijd helpt de registratie ons bij het inschatten van onze risico's. Tegenwoordig zijn we weliswaar wettelijk verplicht een aansluiting bij BKR te hebben, maar ook zonder deze verplichting zouden we bij BKR aangesloten zijn. Dat we als gezamenlijke financiers in Nederland al 150 miljoen keer gebruik hebben gemaakt van de centrale kredietregistratie vind ik van groot maatschappelijk belang. Als opdrachtgever vind ik de 150 miljoenste toetsing een verheugende gebeurtenis. Met recht iets om trots op te zijn.'

Meer informatie verkrijgbaar bij BKR, Mw. G.A.H. van Geenen, op 0344 - 616041. Foto elektronisch beschikbaar.

02 jun 99 09:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie