Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bewoners in beschermde woonvormen juridisch achtergesteld

Datum nieuwsfeit: 02-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


2 juni 1999

Wetenschapswinkel Rechten

Bewoners in beschermde woonvormen juridisch achtergesteld

Mensen met psychiatrische problemen die wonen in een regionale instelling voor beschermd wonen (RIBW) hebben een wankele rechtspositie, met name op het gebied van het huurrecht. Zij genieten bijvoorbeeld nauwelijks enige vorm van huurbescherming. Dit is een van de conclusies die Caroline Flierman-de Groot trekt in het rapport ‘Juridische aspecten van wonen en begeleiden in de RIBW’. Zij deed haar onderzoek bij de Wetenschapswinkel rechten van de Universiteit Utrecht, op verzoek van RIBW’s en de stichting Landelijke Patiënten- en Bewonersraden in de Geestelijke gezondheidszorg, de LPR.

De RIBW is een van de woonvormen die de afgelopen jaren ontstond omdat psychiatrische patiënten/cliënten behoefte hadden aan meer op hun behoeften afgestemde voorzieningen. Het is een middenvorm tussen een psychiatrische opname en zelfstandig wonen. De RIBW’s bieden drie verschillende woonvormen aan: beschermd wonen, begeleid wonen en begeleid zelfstandig wonen.Elke woonvorm kent zijn eigen regels en financieringswijze. Ook verschilt de functie van het RIBW: bij beschermd wonen en begeleid wonen treedt zij op als verhuurder én als zorgaanbieder. Bij begeleid zelfstandig wonen huurt de cliënt zelfstandige woonruimte en betrekt hij alleen de zorg van het RIBW.

Vreemde bepalingen
Flierman’s rapport is de eerste uitgebreide studie naar de rechtspositie van mensen in een van deze woonvormen. Zij inventariseerde onder meer de inhoud en betekenis van het begeleidingsplan, de strekking van huisregels, medezeggenschapsrechten, de financieringsproblematiek en de mogelijkheid om wonen en zorg te scheiden. Cliënten die beschermd wonen hebben de zwakste positie. Zij genieten geen enkele huurbescherming en kunnen zonder tussenkomst van de rechter uit huis worden geplaatst. Voor mensen die begeleid wonen geldt in principe het gewone huurrecht, maar zij zijn daarvan vaak niet op de hoogte. ‘De huurcontracten die in het begeleid wonen worden gebruikt verbaasden mij’, aldus Flierman. ‘Vreemde bepalingen als een hele korte opzegtermijn of een verbod op huisdieren waren daarin geen uitzondering. Ook is de strekking van een begeleidingsplan niet altijd duidelijk. Soms zijn huisregels weer belangrijker dan zo’n plan’.

Hoewel Flierman benadrukt dat de bewoners in het algemeen positief zijn over hun woon- en leefvorm, vindt zij dat er verbeteringen in hun rechten moeten komen. Zij geeft dan ook een groot aantal aanbevelingen voor RIBW’s, cliëntenraden en beleidsmakers. Flierman pleit onder meer voor het loskoppelen van wonen en zorg, waarbij de RIBW niet meer automatisch verhuurder en zorgverlener tegelijk is. Hiermee wordt op sommige plaatsen al geëxperimenteerd. ‘Zo’n loskoppeling zou alleen moeten gelden voor mensen die dat willen, want er zijn ook beslist nadelen. Het wonen wordt er duurder door, terwijl de meeste bewoners toch al weinig te besteden hebben. Bovendien kan de afstand tot de zorg groter worden’.

Het rapport ‘Juridische aspecten van wonen en begeleiden in de RIBW’ wordt op woensdag 2 juni gepresenteerd tijdens een discussiemiddag met vertegenwoordigers van de geestelijke gezondheidszorg, wetenschappers en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

‘Juridische aspecten van wonen en begeleiden in de RIBW’ door Caroline Flierman-de Groot is te bestellen bij de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht, tel (030)
253 7025.
Prijs ƒ20,- inclusief verzendkosten.

Voorlichter Sandra van Kampen (030) 253 7497/253 7017

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie