Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrecht koploper in aanbod electronische tijdschriften

Datum nieuwsfeit: 02-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


1 juni 1999

Universiteitsbibliotheek

Utrecht koploper in aanbod electronische tijdschriften

De bibliotheek van de Universiteit Utrecht biedt van bijna 1700 tijdschriften de complete tekst aan via Solisnet, het interne netwerk van de Universiteit. Het gaat deels om gerenommeerde tijdschriften waarop de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) al lange tijd een ‘papieren’ abonnement heeft, deels om nieuwe louter online tijdschriften. Deze tijdschriften zijn toegankelijk voor medewerkers en studenten. Hiermee is Utrecht koploper in Nederland voor wat betreft het aantal beschikbare zogenaamde electronische fulltext tijdschriften. Naast fulltext tijdschriften zijn ook indexen en samenvattingen van in totaal bijna 3000 tijdschriften electronisch te raadplegen.

De door de UBU aangeboden electronische tijdschriften zijn gericht op verschillende wetenschaps-gebieden. EBSCO is een groot multidisciplinair bestand van circa 1200 titels. Daarnaast zijn ook ongeveer 400 bèta-medische tijdschriften van Elsevier en 80 tijdschriften op het gebied van fysica van het Amerikaanse Institute of Physics fulltext te raadplegen. Met tijdschriftenleveranciers Swets en Highwire zijn reeds contracten afgesloten voor de levering van nog eens 130 fulltext tijdschriften in electronische vorm.

De electronische tijdschriften zullen in de nabije toekomst toegankelijk worden gemaakt met behulp van het information retrieval pakket Muscat. Dit zoeksysteem maakt het mogelijk om via één interface, dat wil zeggen zoekscherm, verschillende tijdschriftenbestanden te doorzoeken. Tot nu toe kunnen de bestanden via een eigen interface afzonderlijk geraadpleegd worden. Als een tijdschrifttitel, waarvan een electronische versie beschikbaar is, wordt opgezocht in de UBU-catalogus, is de URL van het tijdschrift aanklikbaar. Zo kan men rechtstreeks naar het electronische tijdschrift. De tijdschriftartikelen, samenvattingen en –indexen zijn te downloaden. Zo biedt de UBU de medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht, mits zij toegang hebben tot Solisnet, ook optimaal profijt van de electronische fulltext tijdschriften op de eigen werkplek.

Informatie: Bas Savenije (030) 253 6502

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie