Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste kamer stemt in met nieuw erfrecht

Datum nieuwsfeit: 02-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE JUS

JUST: Eerste kamer stemt in met nieuw erfrecht

Wijnand Stevens
070 370 68 57

02.06.1999

3794

EERSTE KAMER STEMT IN MET NIEUW ERFRECHT

De Eerste Kamer heeft gisteren met de grootst mogelijke meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel van minister A.H. Korthals van Justitie voor een nieuw wettelijk erfrecht. De wet zal naar verwachting in 2001 in werkingtreden. Eerst moet nog een .bezemwet. met verbeteringen, verduidelijkingen en technische aanpassingen door het parlement worden aanvaard. Ook moet nog aanpassings- en overgangsrecht worden vastgesteld. Met de aanvaarding van het nieuwe erfrecht komt een einde aan de 50 jaar durende discussie erover.

Positie van de langstlevende echtgenoot
Het nieuwe versterf-erfrecht - het recht dat geldt als er geen testament gemaakt is - versterkt de positie van de zogeheten langstlevende echtgeno(o)t(e). Als na de dood van de erflater zijn echtgenoot en een of meer van zijn kinderen overblijven, zijn zij samen de erfgenamen. De echtgenoot verkrijgt de goederen van de nalatenschap. De kinderen krijgen een geldvordering ter waarde van hun erfdeel, die pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Het nieuwe wettelijke stelsel legt in de wet vast wat naar huidig recht alleen bij testament is te regelen.

Wilsrechten
Kinderen krijgen in bijzondere gevallen, zoals bij hertrouwen van hun vader of moeder, de mogelijkheid goederen in eigendom te krijgen. De kinderen kunnen dit zogenoemde wilsrecht uitoefenen tot maximaal het bedrag dat hun geldvordering waard is. De langstlevende echtgeno(o)t(e)houdt vervolgens het vruchtgebruik van de goederen. Als de kinderen geen gebruik hebben gemaakt van het wilsrecht tijdens het leven van de langstlevende echtgenoot kunnen de kinderen nog een wilsrecht uitoefenen. Bij het overlijden van hun langstlevende ouder kunnen zij voldoening van hun geldvordering in goederen vragen.

Overgang
Het nieuwe erfrecht is zoals gezegd nog niet van kracht. Dat betekent dat mensen die de positie van de langstlevende echtgenoot nu willen regelen zoals straks in de wet staat , dat nog steeds in een testament moeten doen. Een testament wordt opgemaakt door de notaris. In de overgangswetgeving zal de geldigheid worden geregeld van testamenten die dateren van voor de inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht.

02 jun 99 15:29

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie