Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ouderlijke bijdrage leerlingenvervoer Breda verandert

Datum nieuwsfeit: 03-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

OUDERLIJKE BIJDRAGE LEERLINGENVERVOER VERANDERT

De ouderlijke bijdrage voor het leerlingenvervoer verandert per 1 augustus 1999. Met ingang van die datum betalen ouders de vervoerkosten voor hun kind als de afstand tussen woning en school onder een bepaalde ‘kilometergrens’ valt. Boven deze grens kunnen ouders aanspraak maken op een vergoeding. Voor de ouders die er financieel het meest op achteruitgaan stelt Breda een overgangsregeling in voor het schooljaar 1999/2000. Dit staat in de nieuwe verordening leerlingenvervoer die het College van Burgemeester en Wethouders eind juni aan de gemeenteraad voorlegt. Deze maatregel is het gevolg van gewijzigde regelgeving van het rijk.

De nieuwe tarieven gelden alleen voor ouders met een inkomen hoger dan
40.000 gulden per jaar. Op dit moment is de bijdrage voor zowel het reguliere én speciale basisonderwijs als het speciaal voortgezet onderwijs 250 gulden per jaar. In de nieuwe regeling betalen ouders voor het vervoer naar speciaal basisonderwijs een bedrag van 370 gulden onder de twee kilometergrens. Dit bedrag geldt ook voor vervoer van en naar speciaal voortgezet onderwijs onder de vier kilometer. Voor vervoer naar regulier basisonderwijs onder de zes kilometer betalen zij vanaf augustus 600 gulden. Om deze laatste groep ouders tegemoet te komen in de kosten, stelt Breda een overgangsregeling in. Zij betalen in het schooljaar 1999/2000 ook 370 gulden per jaar. Deze regeling geldt alleen voor het komende schooljaar.

Vanaf 1 augustus 1998 is het leerlingenvervoer geregeld in de Wet op het primair onderwijs. In deze wet is een aantal onderwijsvormen samengevoegd. Het gaat om het basisonderwijs en het speciaal onderwijs voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (LOM), moeilijk lerende kinderen (MLK) en kleuters die problemen hebben in hun ontwikkeling (IOBK). Het gevolg hiervan is dat de ouders van de kleuters per augustus dit jaar ook moeten betalen voor het leerlingenvervoer. Voor hen geldt een ouderlijke bijdrage van 370 gulden. Daarentegen verandert er niets voor de overige scholen binnen het speciaal onderwijs (bijvoorbeeld scholen voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, geestelijk of lichamelijke gehandicapte kinderen). Deze ouders hoeven vanaf volgend schooljaar nog steeds geen eigen bijdrage te betalen voor het vervoer van hun kind.

In Breda worden in totaal ruim 900 leerlingen vervoerd; voor 182 van hen geldt een eigen bijdrage. Dit zijn 15 leerlingen in het basisonderwijs, 159 in het speciaal basisonderwijs en 8 in het speciaal voortgezet onderwijs. Met ingang van het nieuwe schooljaar worden naar verwachting 49 kleuters vervoerd. De ouders van de kinderen die nu al gebruik maken van leerlingenvervoer, krijgen automatisch een aanvraagformulier thuisgestuurd.

Breda, 3 juni 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie