Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: Opnieuw problemen uitzendkrachten met nieuwe regels

Datum nieuwsfeit: 03-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht FNV

Flex en zekerheid:

Opnieuw problemen uitzendkrachten

De FNV en FNV Bondgenoten verwachten deze maand opnieuw grote problemen met de uitvoering van de nieuwe regels voor uitzendkrachten. In het slechtste geval komen enkele tienduizenden uitzendkrachten zonder werk te zitten.

De problemen zijn een gevolg van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en de daarmee samenhangende Uitzend-CAO. Het gaat om zo'n 45.000 uitzendkrachten in fase drie of vier. Dit is vijftien procent van alle uitzendkrachten. Volgens de nieuwe regels zouden zij intussen voldoende rechten hebben opgebouwd om door te stromen naar een vast contract. In de overgangsregeling moeten echter de uitzendbureaus voor 1 juli zelf aangeven wie ze een vast contract willen geven.

Koudwatervrees
De FNV is bang voor koudwatervrees bij de uitzendbureaus, waardoor ze de overgangsregels zullen aangrijpen om een grote groep trouwe werknemers toch aan de kant te zetten. In overleg met de uitzendbureaus probeert FNV Bondgenoten ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk uitzendkrachten in vaste dienst komen. Bondsbestuurders bij bedrijven met veel uitzendkrachten zijn al van de mogelijke problemen op de hoogte gebracht.

Individuele uitzendkrachten met vragen of problemen kunnen terecht bij de FNV Servicelijn. Daar is ook een modelbrief beschikbaar, waarmee bij het uitzendbureau protest kan worden aangetekend. Wanneer het werk gewoon doorgaat, en de uitzendkracht kennelijk al ruim drie jaar naar tevredenheid functioneert, is het uitzendbureau moreel verplicht om de werknemer in dienst te nemen, zo vindt de FNV. Dat is ook de kern van de afspraken in de CAO. Uitzendkrachten die al voor 1 januari 1999 werkten, hoeven in 1999 niet bij nul te beginnen, maar kunnen uitdrukkelijk ook rechten ontlenen aan de voorafgaande periode.

FNV Servicelijn, 0900 - 3.300.300. Werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur (22 cpm)

Naar modelbrief

3 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie