Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU-natuurkundigen publiceren in Nature over supergeleiding

Datum nieuwsfeit: 03-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

VU-natuurkundigen publiceren in Nature

Natuurkundigen van de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Leiden hebben voor het eerst onomstotelijk en kwantitatief het verband vastgesteld tussen de aanwezigheid van lineaire defecten in dunne lagen van het supergeleidend materiaal YBa2Cu3O7 en de grootte van de zogeheten kritische stroom (jc). De resultaten van hun onderzoek, dat de afgelopen jaren is uitgevoerd met financiële ondersteuning van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Vrije Universiteit, zullen op 3 juni worden gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

In vergelijking met kristalroosters van YBa2Cu3O7, vertonen dunne lagen van hetzelfde materiaal een veel grotere supergeleidende kritische stroom. Reeds lang bestond het vermoeden dat structurele defecten in de lagen hiervoor verantwoordelijk zijn. Door de supergeleidende lagen herhaaldelijk chemisch te bewerken (etsen) hebben de fysici met behulp van Atomic Force Microscopy (AFM) aard en aantal van de lineaire defecten in kaart gebracht en vastgesteld dat deze defecten inderdaad verantwoordelijk zijn voor de hoge kritische stromen die in dunne YBa2Cu3O7-lagen worden waargenomen.

Uit het referee-rapport van Nature:

"The experiments will be of interest to the many groups working to improve the

critical current density in high-Tc wires and tapes. The conclusions are likely to be generally valid for all high-Tc films and certainly have relevance for coated conductors now being extensively developed for applications."

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie