Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsontwerp Gaswet pakt slecht uit voor milieu

Datum nieuwsfeit: 04-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 4 juni 1999

Wetsontwerp Gaswet pakt slecht uit voor milieu, natuur en landschap

Natuur en Milieu stelt aanpassingen voor

De nieuwe Gaswet, die de liberalisering van de gasmarkt regelt, dreigt slecht uit te pakken voor natuur, milieu en landschap. De liberalisering mikt namelijk volledig op zo laag mogelijke gasprijzen. Dat maakt energiebesparing veel minder aantrekkelijk. Ook ontstaat een grote druk op gaswinning in het Waddengebied en op onnodige gasopslag, die schadelijk kan zijn voor natuur en landschap. Stichting Natuur en Milieu vindt dat het wetsontwerp moet worden aangepast om de natuur- en milieuschade te beperken. Daartoe dient de regering in de wet strakke kaders en verplichtingen op te nemen waaraan de gasbedrijven moeten voldoen.

Lage gasprijzen zullen investeringen in energiebesparende maatregelen minder rendabel maken en ook gedragsverandering wordt minder aantrekkelijk. Ook wordt het effect tegengegaan van de regulerende energiebelasting voor kleinverbruikers, die in het regeerakkoord is opgenomen. De extra subsidies die het kabinet tot nu toe uittrekt voor energiebesparing door groot- en kleinverbruikers zijn onvoldoende om het gat te dichten.

Om deze negatieve effecten te beperken moet volgens Natuur en Milieu in de wet een verplichting worden opgenomen voor leveranciers en grote gasafnemers om een bepaalde hoeveelheid gas te besparen. Verder ligt het voor de hand dat de gasproducenten wordt voorgeschreven om een deel van het gas op te wekken met duurzame bronnen, zoals biogas.

Het is wel een goede zaak dat de wet de afnemers van gas kan verplichten om een deel van het gas te betrekken uit duurzame bronnen, zoals biogas. Helaas wil de minister dit wetsartikel voorlopig 'laten slapen' en dan gaat er geen enkele werking vanuit.

Liberalisering van de gasmarkt bevordert de export van gas. Dat legt druk op het winnen van meer gas dan Nederland nodig heeft, dus ook op gaswinning in natuurgebieden zoals de Waddenzee. Dat kan worden voorkomen door in de Gaswet een bepaling op te nemen dat voor dergelijke gaswinning geen vergunningen worden afgegeven.

Voor een sterke exportpositie kan de Gasunie het voorts wenselijk vinden om op meerdere plaatsen installaties te bouwen voor gasopslag. Dergelijke 'fabrieken' kunnen schadelijk zijn voor natuur en landschap, zoals de gasopslag bij het Drentse Langelo ons heeft geleerd. Daarom is het nodig dat in de Gaswet bijvoorbeeld een bepaling wordt opgenomen dat er geen nieuwe opslag komt van gas dat is bedoeld voor de export.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie