Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhoging vergoeding advocaten gefinancierde rechtsbijstand

Datum nieuwsfeit: 04-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE JUS

min.jus.-uurvergoeding advocaten

Wijnand Stevens
070 370 6857

04.06.1999

3797

BEPERKTE VERHOGING UURVERGOEDING ADVOCATEN IN DE GEFINANCIERDE

RECHTSBIJSTAND

De uurvergoeding van advocaten die werken in de door de overheid gefinancierde rechtshulp gaat met vijf procent boven de jaarlijkse indexering omhoog. Het kabinet trekt daarvoor 15 miljoen uit. Dit schrijft staatssecretaris M.J. Cohen van Justitie in een brief aan de tweede kamer over de stand van zaken in de rechtsbijstand. Cohen noemt de verhoging .beperkt, maar in het licht van de financiële beperkingen het best haalbare..

Door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is betoogd dat het huidige vergoedingenniveau voor advocaten in de gefinancierde rechtsbijstand ver onder markttarieven ligt en dat het daardoor voor ervaren advocaten steeds minder aantrekkelijk wordt te blijven werken in de gefinancierde rechtsbijstand. Dat zou leiden tot een uittocht van advocaten naar de lucratievere betalende praktijk.

De staatssecretaris erkent dat de huidige uurtarieven in de gefinancierde rechtsbijstand lager liggen dan die in de markt. De eerste bevindingen van een onderzoek naar het aanbod in de gefinancierde rechtshulp laten echter zien dat vooralsnog geen uittocht plaatsvindt, zo schrijft de staatssecretaris in zijn brief. Advocaten in de gefinancierde rechtsbijstand hebben gemiddeld juist meer ervaringsjaren dan in het verleden, zo blijkt. Ook blijken zij zich, meer dan in het verleden, te specialiseren. Deze ontwikkelingen vindt de staatssecretaris goed. Maar zij houden ook een risico in, omdat juist van uit deze groep de geluiden te horen zijn dat men het stelsel de rug gaat toe keren. Daarbij blijkt bovendien dat de aanwas van nieuwe advocaten in het stelsel afneemt.

Er is volgens de staatssecretaris geen reden voor acute zorg naar aanleiding van de ontwikkelingen. De aantrekkingskracht van het stelsel moet echter worden verhoogd. Naast de financiële maatregelen moet daarom de administratieve belasting van het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand voor deelnemende advocaten worden verminderd.

------------------

04 jun 99 15:52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie