Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Roekeloze fietser verliest recht op schadevergoeding

Datum nieuwsfeit: 04-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: Roekeloze fietser of voetganger....

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
4 juni 1999

ROEKELOZE FIETSER OF VOETGANGER VERLIEST RECHT OP SCHADEVERGOEDING NA

ONGELUK

De ministerraad heeft er, op voorstel van minister Korthals van Justitie, mee ingestemd dat het wetsvoorstel
verkeersaansprakelijkheid, dat vorig jaar is ingediend, wordt ingetrokken. De minister van Justitie komt binnenkort met nieuwe voorstellen. In die voorstellen verliezen roekeloze fietsers en voetgangers het recht op schadevergoeding na een ongeluk met een automobilist.
Nu hebben .ongemotoriseerde verkeersdeelnemers. bijna altijd recht op vergoeding van tenminste vijftig procent van de letselschade. In het vorig jaar ingediende wetsvoorstel zouden fietsers en voetgangers bij roekeloos gedrag zelfs hun hele schade vergoed krijgen.

De minister vindt het onrechtvaardig dat in het huidige en in het eerder voorgestelde stelsel van verkeersaanprakelijkheid de automobilist aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die is ontstaan door roekeloos gedrag van fietsers of voetgangers. Daarbij is te denken aan fietsers of voetgangers die stoplichten negeren, zonder verlichting rijden, voorrang nemen, dronken op de fiets zitten of zonder uit te kijken oversteken.

De minister vindt het wel redelijk dat de fietser of voetganger letselschade als gevolg van een enkele inschattingsfout kan verhalen op de automobilist. Fietsers en voetgangers verdienen deze bescherming omdat zij een relatief groot risico lopen op fors letsel bij ongelukken met een automobilist. Bovendien zijn inschattingsfouten in het hedendaagse drukke verkeer bijna onvermijdelijk. Hierbij valt te denken aan de drukke onoverzichtelijke verkeerssituatie waarbij een fietser wil afslaan, een tegemoetkomende rechtdoorrijdende auto te laat ziet en wordt geschept.

De minister wil dat fietsers en voetgangers beter beschermd worden tegen de gevolgen van onvermijdelijke inschattingsfouten en dat automobilisten niet langer verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die wordt veroorzaakt door fietsers en voetgangers die zich weinig aan verkeersregels gelegen laten liggen. De minister stuurt binnenkort een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn plannen voor een nieuw wetsvoorstel verkeersaanprakelijkheid uiteen zal zetten.

RVD, 04.06.1999

04 jun 99 14:44

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie