Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over doodstraf in Trinidad en Tobago

Datum nieuwsfeit: 04-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Trinidad and Tobago : Moratorium on capital punishment

CFSP Presidency Statement: Brussels (04-06-1999) - Nr. 8661/99 (Presse 175) - CFSP : 54/99


Verklaring van het Voorzitterschap namens de Europese Unie

over de doodstraf in Trinidad en Tobago

De Europese Unie betreurt ten zeerste het besluit van de autoriteiten van Trinidad en Tobago om een eind te maken aan het feitelijk moratorium op executies dat Trinidad en Tobago sedert 1994 in acht nam. De Europese Unie betreurt het dat haar démarches bij de autoriteiten van Trinidad en Tobago voor de handhaving van dit moratorium geen gehoor hebben gevonden.

De Europese Unie kan onder die omstandigheden niet anders dan opnieuw uiting geven aan haar bezorgdheid over het besluit dat de autoriteiten van Trinidad en Tobago vorig jaar hebben genomen om het Amerikaans Verdrag inzake de Rechten van de Mens op te zeggen en de bevoegdheid van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens om verzoeken van terdoodveroordeelden te behandelen, niet meer te erkennen.

De Europese Unie hecht het grootste belang aan het respect van het recht op leven zoals dat in artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is verkondigd. De Europese Unie is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt aan de menselijke waardigheid en aan de geleidelijke ontwikkeling van de mensenrechten.

Terzelfder tijd deelt de Europese Unie echter de gevoelens van de bevolking van Trinidad met betrekking tot de meest weerzinwekkende misdaden; de lidstaten van de Europese Unie willen hierbij hun diep medeleven uitspreken met de slachtoffers van die misdaden en hun familie.

De EU steunt krachtig de bestrijding van criminaliteit, evenals de vastbeslotenheid van de autoriteiten van Trinidad en Tobago om misdaden aan te pakken; zij is het er echter niet mee eens dat de doodstraf een efficiënt middel van misdaadpreventie is. Volgens de Unie zal het voltrekken van de doodstraf het geweld in Trinidad en Tobago veeleer doen toenemen.

De Europese Unie ijvert met vastberadenheid voor de algehele afschaffing van de doodstraf; zij doet een oproep tot de autoriteiten van Trinidad en Tobago om het moratorium op executies opnieuw in te stellen.

De geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, het geassocieerde land Cyprus en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie