Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijk Heusdenhout Breda maakt schoon

Datum nieuwsfeit: 05-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

HEUSDENHOUT MAAKT SCHOON: NATUURLIJK

Op 5 juni trekt er een bijzondere karavaan door de wijk Heusdenhout. De wijkraad heeft het initiatief genomen om op deze dag gezamenlijk met de bewoners een grote schoonmaakactie te houden. Het Lokaal Milieuplatform draagt f 7.500,- bij aan deze actie. Wethouder C.H. Kruithof van Milieu geeft om 10.00 uur het startsein voor de karavaan bij De Wilderen. Om 16.00 uur is het einde van de actie bij het onlangs heringerichte hofje en de aangelegde speelplek aan De Wilderen. Wethouder A.J.G. Oomen van Stadsbeheer neemt daar om 16.00 de speelplek officieel in gebruik.

Vorig jaar nam de wijkraad Breda-Oost Heusdenhout het initiatief om bij het Lokaal Milieuplatform van de gemeente een projectvoorstel ‘onkruid krabben’ in. Doel van dit project: zelf onkruid bestrijden en zwerfvuil opruimen in de directe woonomgeving.


5 Juni, Wereldmilieudag, is een toepasselijke datum omdat dit project zeker een bijdrage levert aan een beter milieu. De gemeente Breda gebruikt al jaren geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen meer. Met borstelmachines en infraroodbranders wordt het onkruid tussen de voegen verwijderd. Maar de gemeente heeft niet voldoende geld om overal te komen. Trottoirs en pleintjes worden niet of nauwelijks door een borstelmachine bezocht. Het straatbeeld krijgt een groener aanzien. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd en uit de praktijk blijkt dat bewoners regelmatig het onkruid met gif te lijf gaan. Niet zo best voor ons milieu en de gezondheid van mens en dier. Maar gif spuiten is niet nodig. Er is een eenvoudig en goedkoop alternatief: zelf onkruid krabben.

Op 5 juni gaat de wijkraad, gesteund door vrijwilligers, jongeren en ouderen, de onkruidkrabbers uitdelen in de wijk. Maar het blijft niet bij uitdelen van de krabbers. De wijk krijgt een grote schoonmaakbeurt. De schoonmaakkaravaan trekt door de wijk en doet achtereenvolgens de Weilustlaan, Kemelstede, Sterrebos, Bisschopshoeve, Bergschot, Gastakker, Meent, Kapelstraat en de Heusdenhoutsestraat aan. Samen met de bewoners wordt het zwerfvuil opgeruimd en onkruid verwijderd. De Gemeente steunt de actie onder andere door gereedschap, handschoenen en dergelijke ter beschikking te stellen.

De wijkraad heeft dat idee opgepakt en bij het Lokaal Milieuplatform van de Gemeente Breda een projectvoorstel ingediend. Dit platform, bestaande uit vertegenwoordigers van twintig organisaties uit Breda, heeft een jaarlijks budget van f 50.000,-- voor milieuvriendelijke initiatieven uit de samenleving (particulieren, scholen, wijkraden, bedrijven enzovoorts). De projecten worden getoetst aan criteria als ‘nieuw initiatief’ en ‘levert het een bijdrage aan een beter milieu of milieubesef ‘. Het Platform heeft het initiatief van de wijkraad (in 1998) beloond met een financiele bijdrage van f
7.500,-- zodat de wijkraad onkruidkrabbers kan aanschaffen. Ook voor
1999 is weer een aantal ideeen beloond met een financiele bijdrage.

Breda, 31 mei 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie