Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Membraanscheiding in textiele wasprocessen

Datum nieuwsfeit: 06-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Membraanscheiding in textiele wasprocessen

Promotie ir. J.P. (Jacco) van t Hul, faculteit Chemische Technologie, Membrane seperation in textile washing processes

Om een kilogram textiel te bereiden wordt er vaak tussen de 50 en 250 liter water verbruikt. Vanwege stijgende waterkosten en stringentere wetgeving wil de textielindustrie dit waterverbruik graag terugdringen. Eén van de mogelijkheden is membraanfiltratie. Daarbij gaat het afvalwater door een membraan. De vuildeeltjes worden tegengehouden en het schone water kan worden hergebruikt. Chemisch technoloog Jacco van t Hul heeft de toepassing van membraanfiltratie bij een specifiek verfproces bestudeerd. Bij dat proces, dat onder andere wordt toegepast bij Ten Cate Protect in Nijverdal, wordt ongeveer 70 procent van de toegepaste kleurstoffen aan het doek gefixeerd. De overige 30 procent wordt samen met andere chemicaliën (zoals zout en middelen die het verven vergemakkelijken) uitgewassen in een soort wasstraat. In die wasstraat wordt per kilogram textiel zon 15 liter water gebruikt en dat spoelwater wordt nu nog afgevoerd naar de rioolwaterzuivering.

Uit berekeningen van Van t Hul blijkt dat het waterverbruik met 60 tot 70 procent kan afnemen door toepassing van
membraanfiltratie-technieken. Experimenten tonen aan dat kleurstoffen en zouten adequaat uit het afvalwater gehaald kunnen worden. Wel raakt daarbij na verloop van tijd het membraanfilter verstopt. Volgens Van t Hul wordt die vervuiling met name veroorzaakt door specifieke textiele hulpmiddelen of combinaties daarvan: "Hulpmiddelen die gebruikt worden om de kleurstoffen beter uit te wassen kunnen het membraan zelfs volledig laten dichtslaan. In een specifiek geval kon door de pH van de oplossing vrij hoog te houden, de vervuiling voorkomen en het membraan gereinigd worden".

Membraanfiltratie is vrij duur: "Water kost op dit moment ongeveer 2 gulden per kuub en met deze technieken betaal je tussen de 5 en 15 gulden per kuub water dat je terugwint. De techniek wordt dus pas interessant als de waterprijs nog verder stijgt of als het lozen van bepaalde stoffen verboden wordt". Ook is filtratie goedkoper bij wasprocessen waarbij membranen met grotere poriën gebruikt kunnen worden. De bevindingen van Van t Hul zijn niet alleen interessant voor de textielindustrie, maar ook voor andere industrietakken waar het sluiten van waterkringlopen gewenst is, zoals papier en karton.

promotor prof. dr. ir. T. Reith
co-promotor dr. ir. I.G. Rácz
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 4385 e-mail (b.meijering@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

Laatst gewijzigd op 07-06-99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie