Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maij-Weggen pleit voor Europees Bureau voedselveiligheid

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Maij-Weggen pleit voor Europees Bureau voor voedselveiligheid

Een van de gevolgen van de interne markt is dat de vijftien landen van de EU een gemeenschappelijke markt hebben voor de productie van voedsel en grondstoffen voor de voedselproductie, zoals veevoer en kunstmest.
De herkomstaanduiding op bijvoorbeeld vleesprodukten wil bijvoorbeeld nog niet zeggen dat ook het veevoer dezelfde herkomst heeft. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld dat de Italiaanse Parmaham wordt gemaakt van in Nederland gemeste varkens. Nederlandse kippen eten voer dat met grondstoffen uit België is gemaakt.

Ook het huidige dioxineschandaal laat duidelijk zien dat de grensoverschrijdende informatie , controle en actie op voedselveiligheid te wensen over laat. De diverse lidstaten van de EU nemen ieder verschillende maatregelen. Sommige lidstaten hebben veel te lang gewacht met het melden van de problemen. Het dioxineschandaal staat helaas niet op zichzelf. Ik noem het in omloop brengen van giftige olijfolie in Spanje een aantal jaren geleden, en de recentere crisis rondom de gekke koeienziekte.
De EU kan in dit soort gevallen pas laat ingrijpen omdat de EU afhankelijk is van informatie uit de lidstaten. Vandaar dat ik pleit voor een Bureau voor Voedselveiligheid. Dit Europees bureau is verantwoordelijk voor de volksgezondheidsaspecten in de hele keten van voedselgrondstof tot eindproduct. Het moet naast een informatieplicht van de kant van de lidstaten zelfstandig informatie kunnen verzamelen en bindende aanwijzingen kunnen geven indien regels worden overschreden of indien er sprake is van een bedreigende of gevaarlijke voedselsituatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie