Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over belasting op dividend

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE FIN

www.minfin.nl

MIN FIN: BELASTING OP DIVIDEND

PERSBERICHTNR. 99/125 Den Haag 7 juni 1999

ANTWOORDEN VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN OP VRAGEN VAN HET LID

VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN GENERAAL GISKES OVER BELASTING OP

DIVIDEND

VRAGEN:


1.

Hebt u kennisgenomen van mogelijke misverstanden die kunnen ontstaan bij particuliere beleggers over belastingheffing over nog niet uitgekeerd dividend?


2.

Is hier sprake van een beleidswijziging, zo ja, wat is de reden hiervoor?


3.

Deelt u de opvatting dat deze fiscale behandeling van dividend kan leiden tot een dubbele heffing?


4.

Wat zijn de gevolgen van deze fiscale behandeling voor de administratieve en logistieke afhandeling door de belastingdienst? ANTWOORDEN:


1.

Het genoemde artikel is mij bekend.


2.

Nee, er is geen sprake van een fiscale beleidswijziging. Het geldende beleid dat is neergelegd in het Besluit van 7 juni 1956, nr. 3, BNB 1956/289, is in overeenstemming met de jurisprudentie van de Hoge Raad. Een fotokopie van dit besluit heb ik bijgevoegd. In het bijzonder wijs ik daarop de onderdelen 5, 6 en 7. Ingeval de aandeelhouder na het vaststellen van het dividend door de algemene vergadering van aandeelhouders zijn aandelen vervreemdt is sprake van een verkoop van een aandeel cum-dividend. De verkoper geniet het dividend als onderdeel van de verkoopprijs. Wel is sprake van een beleidswijziging van de zijde van de AEX. In oktober 1998 heeft zij de regelgeving inzake het ex-dividend noteren van het aandeel gewijzigd. Recent heeft de AEX zich tot mij gewend voor overleg over de gevolgen van haar beleidswijziging voor de belastingheffing.


3.

Nee. Ingeval de koper een in Nederland woonachtige particuliere belegger is, is sprake van zogenoemd meegekocht dividend. Dit bedrag vormt - uitgaande van het alsdan voor de hand liggende geval dat de koper kiest voor een contant dividend - voor hem aftrekbare kosten die in mindering op het door hem ontvangen dividend mag worden gebracht. De ingehouden dividend-belasting kan door de koper worden verrekend met de aanslag inkomstenbelasting. Van een dubbele heffing is derhalve geen sprake.


4.

De gewijzigde regelgeving van de AEX betekent - bij handhaving daarvan
- een extra werklast voor de Belastingdienst en zal leiden tot nadere organisatorische maatregelen om het dividend bij de juiste belastingplichtige te alloceren. Welke dat zullen zijn is op dit moment nog niet aan te geven.

Woordvoerder: mr. H.J. Lutke Schipholt
Telefoonnummer: 070-3428231

07 jun 99 13:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie