Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AMD brengt krachtigste x86 CPU uit voor notebook-PC's

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AMD brengt de krachtigste x86 CPU uit voor notebook-PC's

Nieuwe Mobile AMD-K6-III-P-processor verkrijgbaar in kloksnelheden tot 380MHz

Sunnyvale, Californie (Verenigde Staten), 7 juni 1999 - Advanced Micro Devices (AMD) heeft de krachtigste x86-processor voor mobiele toepassingen op de markt gebracht, de Mobile AMD-K6-III-P. Deze processor is gebaseerd op de zesde generatie micro-architectuur volgens het unieke TriLevel Cache-ontwerp van AMD. De processor ondersteunt een 100MHz front-side bus en is direct leverbaar in uitvoeringen met kloksnelheden tot 380MHz.

De Mobile AMD-K6-III-P kan ingezet worden voor de meest veeleisende toepassingen, zoals bij 3D grafische applicaties en Internet-toegang. Daarbij is de prijs/prestatieverhouding uitzonderlijk gunstig. Compaq gaat de nieuwe processor gebruiken voor topmodellen van zijn mobiele Presario-reeks. In de Verenigde Staten zullen Compaq-notebooks met de Mobile AMD-K6-III-P onder andere via kiosks van de detailhandelsketen Built For You aangeboden worden en later dit jaar ook via Compaq's website.

Superieure prestaties
De prestaties van de nieuwe AMD-processor met Windows 98 en Windows NT zijn beter dan die van enige andere mobiele processor op de markt. Dit is mede te danken aan de innovatieve TriLevel Cache-technologie van AMD. TriLevel Cache zorgt voor het grootste (snelle) cachegeheugen dat thans voor mobiele computers beschikbaar is. Het cachegeheugen is met de TriLevel Cache-architectuur opgebouwd uit 64kB L1-cache op de volledige kloksnelheid, een interne Level 2-cache van 256kB aan de achterzijde (eveneens op volle kloksnelheid) en een mogelijkheid tot koppeling met extra L3-cache (maximaal 1MB) via de 100MHz bus aan de voorzijde. De Mobile AMD-K6-III-P is bovendien uitgerust met AMD's 3DNow!-technologie, die superieure prestaties biedt bij applicaties als 3D graphics, softwar ematige weergave van DVD's en spraakherkenning.
De processor (21,3 miljoen transistors) werkt op een 'core'-spanning van 2,2V en mag zonder bezwaar 80oC warm worden. Het opgenomen vermogen bedraagt bij de meeste applicaties 12W.
AMD vervaardigt de mobiele processor in de 0,25 micron, vijflaags-metaal-proces FAB25-fabriek in Austin, Texas.

3DNow!-technologie
De 3DNow!-technologie, ontwikkeld door AMD, is de eerste innovatieve uitbreiding van de x86-architectuur, die een belangrijke verbetering betekende voor de verwerking van intensieve drijvende-komma-processen, zoals die bij 3D graphics en multimedia-applicaties veel voorkomen. Hierbij maakt de processor gebruik van SIMD (Single Instruction Multiple Data) en andere prestatieverhogende technieken, die zorgen voor een weergaloze visuele computerervaring. AMD introduceerde 3DNow! voor notebook-computers in januari 1999 met de Mobile AMD-K6-2-processor.
Het aantal personal computers met 3DNow! bedraagt wereldwijd al meer dan 12 miljoen; ze zijn verkocht in alle prijsklassen. De meestgebruikte applicatie-programmeer-interfaces (API's) ondersteunen momenteel 3DNow!, bijvoorbeeld Microsoft DirectX 6.x en OpenGL API's van Silicon Graphics. Ook zijn tal van hardware en softwareproducten voor 3DNow! geoptimaliseerd. Een complete lijst van deze producten is te vinden op de AMD website: www1.amd.com/products/cpg/3dnow/optimized. Bekende software-titels die voor de 3DNow!-technologie geoptimaliseerd zijn, kunnen online opgevraagd worden in de 3DNow!-afdeling van chumbo.com.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Mobile AMD-K6-III-P/380-processor is met onmiddellijke ingang leverbaar voor $349,- per stuk bij afname van 1000-stuks. De 366MHz-versie komt op $316,- en de 350MHz kost $249,- (per stuk bij afname van 1000 of meer); beide modellen zijn eveneens uit voorraad leverbaar.

Over AMD
AMD (Advanced Micro Devices) is wereldwijd leverancier van geintegreerde elektronische schakelingen voor computers, netwerk- en communicatie-apparatuur. AMD produceert microprocessoren, flash-geheugens, programmeerbare logische schakelingen en producten voor communicatie- en netwerktoepassingen. De onderneming is opgericht in 1969 en gevestigd in Sunnyvale, Californie (Verenigde Staten). In 1998 behaalde AMD een omzet van meer dan $2,5 miljard.
Voor meer informatie kan men terecht op de website: www.amd.com. Men kan ook bellen met de technische hotline: 00 44-1276-803299 of een e-mail sturen aan: (euro.tech@amd.com).

Voor de redactie:
PBA Benelux, Anne Breimer, tel: (+31) 70 - 358 93 78 of email: anne@berg-kleijn.nl
Er zijn een dia en een jpg-file verkrijgbaar bij bovengenoemde.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie