Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedrijven en vlees na dioxine-onderzoek vrijgegeven

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van het ministerie van LNV, 7 juni 1999

Bedrijven en vlees na dioxine-onderzoek vrijgegeven

De ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben besloten een aantal geblokkeerde varkens- en pluimveebedrijven en geblokkeerde partijen vlees vrij te geven. Aanleiding voor het besluit is dat in de monsters gehalten dioxine zijn aangetroffen die niet afwijken van de normale situatie.

Alle varkensbedrijven die voer hebben gekregen dat door de Belgische overheid was aangewezen als verdacht, worden vrijgegeven omdat geen van de onderzochte monsters varkensvet verhoogde gehaltes dioxine bevatten. Van het genoemde voer was al eerder gebleken dat het niet vervuild was. Het vlees van Nederlandse varkens, geslacht vanuit geblokkeerde bedrijven wordt vrijgegeven.

Een aantal slachtkuikenmoederdierbedrijven is geblokkeerd omdat zij eveneens van dit mogelijk verontreinigd pluimveevoer uit Belgie hebben gehad. Ook hebben deze bedrijven broederijen en slachtkuikenbedrijven bevoorraad. Op twee slachtkuikenmoederdierbedrijven en de door hen beleverde bedrijven na worden alle bedrijven nu vrijgegeven. Reden hiervoor is de negatieve uitslag van de monsters. Voor de twee nog niet vrijgegeven slachtkuikenmoederdier-bedrijven wordt de uitslag nog afgewacht.

Belgisch pluimveevlees van dieren geslacht voor 1 juni 1999 wordt vernietigd, dan wel op kosten van de eigenaar onderzocht. De partijen vlees afkomstig van Nederlandse vleeskuikens die tussen 15 januari en 13 maart jl. zijn gevoerd met mogelijk besmet Belgisch veevoer en in dezelfde periode zijn geslacht zullen nog worden onderzocht alvorens tot vrijgave wordt overgegaan. Overigens is al gebleken dat het voer dat deze dieren hebben gehad niet verontreinigd was met dioxine. Gezien het feit dat de overdracht van dioxine niet via broedeieren blijkt te lopen, wordt het vlees van slachtkuikenbedrijven die zijn bevoorraad vanuit Nederlandse bedrijven waar verdacht Belgisch veevoer is gevoerd, vrijgegeven. Belgisch pluimvee, in Nederland geslacht na 1 juni 1999, wordt pas vrijgegeven na een Belgische
vrijwaringsverklaring, of na dioxine-onderzoek. Dit geldt ook voor pluimveevlees uit andere landen waarbij mogelijk verdacht Belgisch veevoer is gevoerd.

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

Overzicht persberichten :
www.minlnv.nl/infomart/persinfo/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie