Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Van Hoof op onderzoeksrapport crash KC-135

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF:Reactie staatssecretaris op crash KC-135

DV/PB52/99 Den Haag, 7 juni 1999

Staatssecretaris van Defensie H.A.L. van Hoof heeft kennis genomen van het vandaag vrijgegeven onderzoeksrapport over het ongeval met een Amerikaans tankvliegtuig van het type KC-135E in de buurt van de NAVO-basis Geilenkirchen (BRD), waarbij op 13 januari van dit jaar de vier bemanningsleden om het leven kwamen.

De onderzoekscommissie heeft geen duidelijk en overtuigend bewijs kunnen vinden voor de oorzaak van het ongeval. Als eerste potentiële oorzaak wordt evenwel een mogelijk mankement aan een onderdeel (de zogeheten 'aircraft horizontal stabilizer trim') van het vliegtuig genoemd. In dit verband wijzen de onderzoekers erop dat er zich in het recente verleden meer incidenten met betrekking tot dit onderdeel hebben voorgedaan.

Deze passages in het onderzoeksrapport hebben de staatssecretaris aanleiding gegeven zijn zorg over de vliegveiligheid van dit type tankertoestellen op korte termijn kenbaar te maken aan zijn Amerikaanse ambtgenoot, Deputy Secretary of Defense Hamre.

Hij zal zijn Amerikaanse ambtgenoot nadrukkelijk vragen om zo spoedig mogelijk te laten nagaan of technische maatregelen kunnen worden genomen om het potentiële veiligheidsrisico op te heffen. Tevens zal hij de vraag opwerpen of, indien er geen technische maatregelen mogelijk zijn die het potentiële risico kunnen opheffen, het wel verantwoord is met dit type KC-135 tankvliegtuigen te blijven opereren, in ieder geval als het gaat om bases in de nabijheid van dichtbevolkte gebieden.

Nederland heeft in deze aangelegenheid geen verantwoordelijkheid anders dan die welke voortvloeit uit het lidmaatschap van het Atlantisch bondgenootschap. Het gaat hier immers om een ongeval op Duits grondgebied met een Amerikaans militair toestel, dat werd ingezet ter ondersteuning van vanaf de NAVO-basis Geilenkirchen opererende AWACS-radartoestellen.

07 jun 99 18:08

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie